nova sèrie de movistar+

’Los espabilados’: l’oda a la diferència d’Albert Espinosa

Movistar+ estrena aquest divendres la sèrie sobre uns nois amb malalties mentals

’Los espabilados’: l’oda a la diferència d’Albert Espinosa
2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les històries d’Albert Espinosa sempre traspuen positivitat, esperança i lluminositat, per molt dramàtic que sigui el punt del qual parteixen. L’escriptor, guionista i director ha seguit aquesta màxima als seus llibres, a les seves pel·lícules i a les seves obres teatrals i televisives, com l’exitosa ‘Polseres vermelles’ sobre el càncer. Deu anys després de la sèrie de TV-3 en la qual treia estigmes sobre la malaltia que ell va patir, torna a adaptar a la petita pantalla una altra de les seves novel·les, ‘El que et diré quan et torni a veure’, a ‘Los espabilados’, ficció que arriba aquest divendres, 29 de gener, a Movistar+.

Els protagonistes són, de nou, un grup de xavals (d’entre 12 i 14 anys) marcats per una malaltia, ja que estan internats en un centre psiquiàtric. Tot i que ells no troben motius per a aquest tancament i pensen que la que està malalta és la societat que els ha reclòs allà. «Espero que amb la sèrie canviï la idea de les malalties mentals juvenils», explica Espinosa, que per crear els cinc protagonistes es va inspirar en els nois de l’última planta de l’hospital en el qual va estar hospitalitzat durant l’adolescència tractant-se del càncer, els de les malalties mentals, uns xavals que a ell el fascinaven i que anomenaven els ‘espavilats’.

«Amb aquesta sèrie he pogut valorar el que és ser lliure», explica Álvaro Requena, que interpreta Mickey L’Angelo, el líder del grup que convenç els altres nois per escapar-se del psiquiàtric i emprendre un viatge cap a l’illa italiana d’Isquia a la recerca del seu germà, en una espècie de ‘road movie’ juvenil que beu de pel·lícules com ‘Cuenta conmigo’ i de sèries com ‘24’, per la seva manera d’explicar les hores d’escapada dels xavals. A la seva aventura per Espanya, Alemanya, França i Itàlia s’apunten el Yeray (Marco Sanz), tancat per agressivitat extrema; el Samuel (Aitor Valadés), un jove «bondadós i pur» amb fòbia social, i la Guada (Sara Manzano), diagnosticada de bipolaritat i depressió. «El més important d’ella no és que vagi en cadira de rodes, sinó la seva força i la seva valentia», destaca l’actriu que la interpreta.

Notícies relacionades

També està inspirat en un personatge real Izan (Miki Esparbé), el detectiu contractat pel psiquiàtric per portar de tornada els nois. «Al principi és molt pragmàtic, cínic i fred, i gràcies al viatge s’adona que les seves prioritats són d’altres, s’humanitza», recalca l’actor de ‘Brigada Costa del Sol’ i ‘Malnazidos’. En la seva comesa l’ajuda un altre dels joves interns del centre, el Lucas (Héctor Pérez), un personatge molt particular: «Ell és un àngel, però com que la gent gran no el comprèn, diuen que té al·lucinacions i el tenen sedat». En el repartiment també figuren Marta Torné, com la nòvia embarassada de l’Izan; Àlex Brendemühl i Bruno Sevilla, que donen vida a dos metges del psiquiàtric; Andreu Benito, Hanna Schygulla i la jove actriu ‘trans’ Rym Gallardo.

Composta de set episodis de poc menys de mitja hora cada un dirigits per Roger Gual, ‘Los espabilados’ arriba a Movistar+ aquest divendres amb els seus tres primers capítols. Cada divendres estaran disponibles dos nous episodis. I de moment, ja segueix la mateixa estela internacional que va marcar ‘Polseres vermelles’, ja que es podrà veure a Alemanya a través de Fox, a partir de l’abril.

La banda sonora d’Alfred, d’‘OT’