30 nov 2020

Anar al contingut

TU I JO SOM TRES

La vacuna: tret a la cova, no a l'os

Ferran Monegal

La vacuna: tret a la cova, no a l'os

Meditable i encertada advertència metafòrica la que va llançar a La Sexta noche el neuroviròleg José Antonio López, de la Universitat Autònoma de Madrid i del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa. En el programa analitzaven l’espectacular anunci a la premsa mundial de la farmacèutica Pfizer, sobre que han desenvolupat una vacuna efectiva contra la Covid. El neuroviròleg deia amb lúcid escepticisme: «Han disparat un tret dins la cova de l’os, però no tenen la pell de l’os».

Interessant reflexió. Sembla, efectivament, que l’única cosa que ha aconseguit ara per ara l’espectacular tret d’aquesta companyia ha sigut cinc milions de dòlars que s’ha embutxacat el seu president i conseller delegat venent les seves accions de la companyia en el moment oportú. O sigui, de moment un èxit d’especulació borsària. Veurem si en el futur també serà un èxit científic. Iñaki López, presentador del programa, deia amb la seva habitual ironia: «Diuen que aquest anunci de vacuna és un dia històric per a la humanitat. Ho és sobretot per a la llibreta d’estalvis del seu president». Doncs sí. L’immunòleg de capçalera del programa, Alfredo Corell, de la Universitat de Valladolid, coincidia: «D’aquesta vacuna només sabem el que va publicar la mateixa companyia a primers de setembre: que s’ha provat en animals. Cap revista científica ha avalat la seva efectivitat. No sabem la durada de la immunitat. No sabem si només preveu les formes lleus de la Covid. ¿Què passa amb les greus? No sabem si els vacunats continuen sent contagiadors...» ¡Ah! El cas d’aquesta famosa vacuna –o més ben dit, projecte de vacuna– revela un tema profund. La necessitat que tots tenim de trobar un fil d’esperança per aferrar-nos-hi, com un nàufrag s’agafa a un salvavides.

Estic esperant a la tele un informe que investigui i destapi els que utilitzen la pandèmia per al seu lucre. No em refereixo a l’anunci d’aquesta possible vacuna. Tant de bo funcioni. Em refereixo als que juguen amb la por col·lectiva per omplir-se les butxaques. A La Sexta noche ens van parlar, per exemple, del cost de fabricació d’una mascareta. Cinc o deu cèntims d’euro. Espero que algun canal ens expliqui, i assenyali, els depredadors que fan infames negocis amb la Covid. L’os continua viu.

Temes: La Sexta