DEBUT AGITAT

Jesús Cintora aterra eaTVE amb una reclamació judicial dels sindicats

El periodista sorià estrena aquest dilluns 'Las cosas claras' enmig de queixes per vulnerar les normes de contractació externa

jesus-cintora

jesus-cintora

2
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado

Malgrat haver triat per a la seva estrena a TVE-1 un títol tan temperat i tranquil·litzador com Las cosas clarasJesús Cintora no té gens clar que el seu retorn a la televisió discorri per camins pacífics i espaiosos. El periodista sorià haurà de remar contra corrent amb el seu nou magazín diari d’actualitat, que debutarà aquest dilluns (13.00 hores) enmig d’una forta tempesta per l’anunci dels sindicats  de RTVE que portaran la corporació als tribunals  al considerar que vulnera les normes de contractació externa.

Les queixes sindicals se centren en la presència en el programa de Lacoproductora, la nova empresa de José Miguel Contreras, que sembla que viola la prohibició legal d’externalitzar  els espais informatius en perjudici dels periodistes de la casa. L’estatut de RTVE reserva als mitjans i el personal de la corporació la producció d’aquest tipus de continguts, considerats serveis essencials, per això el comitè intercentres està que treu foc pels queixals amb el desembarcament de Cintora a la tele estatal a l’arribar acompanyat d’una vintena  d’informadors ubicats a les instal·lacions de Radio Nacional (RNE) i contractats a través de la productora de Contreras.

UGT, Sindicat Independent i USO, majoritaris en el comitè intercentres, han sigut els que han pres la iniciativa de recórrer als jutges per posar límit a la presumpta irregularitat. «A aquest comitè intercentres el preocupen els passos que està fent la direcció amb el continu ús de productores, amb l’excusa que no existeix personal dins de la casa», assenyala la nota. El Consell d’Informatius de TVE i el col·lectiu RTV Sin Personal recolzen també la reclamació judicial dels sindicats. 

Vares de mesurar diferents

CCOO s’ha desentès de la demanda perquè entén que el comitè intercentres actua amb diferents vares de mesurar, ja que hi ha molts altres programes externalitzats en tot o en part (‘La hora de La 1’, ‘Aquí la tierra’, ‘España directo’) i «no es coneix cap acció legal contra cap d’aquestes produccions». És a dir, que adverteixen la presència d’una mà negra contra Contreras per la seva presumpta afinitat amb el Govern de coalició.

Notícies relacionades

CCOO argumenta també que Lacoproductora ha contractat 25 periodistes, mentre que TVE «posa en el programa el plató, el personal tècnic, la realització, la producció, un director...». Per la seva banda, la direcció de TVE afirma que es tracta d’un magazín d’actualitat, més que d’un espai estrictament informatiu

El programa promet apostar per un llenguatge «clar, directe i natural, pròxim a la ciutadania» i combinarà l’anàlisi, l’entrevista, la divulgació, el debat i la connexió amb diferents punts d’Espanya. Hi haurà una taula d’analistes, connexions amb diferents experts i reporters que acostaran també la veu del carrer. En la seva llarga llista de tertulians figuren Antón Losada, Pedro J. Ramírez, Xavier Sardá, Javier Aroca, Melchor Miralles, Inocencio Arias, Javier Gallego, Joaquim Bosch, Cristina Monge, Carmen Tomás, Fernando Garea i José Apezarena.

Temes:

TVE Sindicats