AQUEST DIMARTS, 7

TVE-1 mostra com cuina José Andrés davant la pandèmia

L'especial retrata la feina que fa el xef amb la seva oenagé per pal·liar les cues de la gana a Espanya

La periodista Alejandra Andrade acompanya el cuiner en el seu viatge pel país per supervisar la tasca solidària

WASHINGTON, DC - MARCH 17: Celebrated Chef Jose Andres talks to journalists about why he is converting Zaytinya into a grab-and-go meal restaurant in response to the novel coronavirus March 17, 2020 in Washington, DC. Andres, whose World Central Kitchen has set up disaster response kitchens to feed people in Puerto Rico, Indonesia, Mozambique, Guatemala and other countries, will convert all his Washington, DC restaurants into ’community kitchens’ in response to the COVID-19 outbreak.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

WASHINGTON, DC - MARCH 17: Celebrated Chef Jose Andres talks to journalists about why he is converting Zaytinya into a grab-and-go meal restaurant in response to the novel coronavirus March 17, 2020 in Washington, DC. Andres, whose World Central Kitchen has set up disaster response kitchens to feed people in Puerto Rico, Indonesia, Mozambique, Guatemala and other countries, will convert all his Washington, DC restaurants into ’community kitchens’ in response to the COVID-19 outbreak. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP / CHIP SOMODEVILLA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La fama del xef asturià establert als EUA José Andrés ha traspassat fronteres, però no només pels seus prestigiosos restaurants. El cuiner fa anys que exerceix una tasca solidària a través de la seva oenagé World Central Kitchen (WCK) i amb aquesta tasca ha intervingut en les cues de la gana que ha provocat a Espanya la Covid-19. I això és el que recull el reportatge especial ‘José Andrés. Cocina frente a la pandemia’, un viatge que dona veu a les famílies més vulnerables davant de la pandèmia i que retrata la feina de milers de voluntaris, que emet aquest dimarts, 7, TVE-1 (22.05).

La periodista Alejandra Andrade (Premi Ondas 2019) i el seu equip han tingut accés exclusiu al viatge del mundialment reconegut cuiner des que va aterrar a Espanya procedent dels EUA. En plena pandèmia, José Andrés recorre el seu país per supervisar sobre el terreny la tasca humanitària que està desenvolupant la seva oenagé. El xef reparteix menjar, parla amb la gent que espera a les cues i dona les gràcies a centenars de cuiners i a més de 5.000 voluntaris que s’estan deixant la pell per combatre la gana.

Uns mesos intensos

En el reportatge de Producciones Imposibles y Onza, José Andrés confessa: «Han sigut els mesos més intensos de la meva vida». Propietari de 16 restaurants als EUA, ha hagut d’enfrontar-se al tancament d’aquests negocis a causa de la pandèmia. No obstant, té clar el que toca ara: «Als meus restaurants, dono menjar als pocs. Però, a WCK donem menjar a molts. I com a cuiner, això m’omple».

En una sola setmana, l’Alejandra acompanya el José Andrés per barris de diferents punts de la geografia espanyola, com Madrid, Barcelona, València i la Corunya, per mostrar la cara més dura d’aquesta crisi. Però també anima a creure en l’immens poder de la gent quan s’uneix per crear una cadena humana de solidaritat.

World Central Kitchen

Notícies relacionades

WCK és una entitat dedicada a combatre la gana i centra els seus esforços en les situacions d’emergència després de desastres naturals o sanitaris, com la Covid-19. Des que la pandèmia va aparèixer en les nostres vides, World Central Kitchen ha repartit més de 17 milions de menjars als EUA. A Espanya, ja superen els dos milions.

Més enllà de la seva brillant carrera com a cuiner i del seu vessant humanitari, aquest incansable asturià ha sigut nomenat com una de les 100 persones més influents del món per la revista Time el 2012 i el 2018. Incansable defensor dels drets dels immigrants als EUA, ha sigut postulat per al Premi Nobel de la pau el 2017 i el 2019.