TU I JO SOM TRES

Des del televisor ens espien

zentauroepp53211186 monegal200423154630

zentauroepp53211186 monegal200423154630

1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal

Passejava el moranco  Jorge Cadaval per Aïnsa, una bonica localitat del Pirineu aragonès, on conflueixen els rius Ara i Cinca, i el van convidar a entrar en un domicili. Només entrar, va veure que a la sala d’estar el televisor estava tapat amb una manteta. Completament cobert, amagat, rere una gualdrapa de quadres, com les que els posen al llom a les mules i els ases. Cadaval va quedar parat. Li va preguntar al propietari de la casa si era per evitar que el televisor passés fred. «No –li va contestar l’habitant del domicili–, a l’estiu també el tinc tapat. No vull que em vegin. Els televisors porten una càmera amagada. Ens espien».

Home, jo estic d’acord amb aquest senyor d’Aïnsa. Després de 27 anys encallat davant la tele, estic convençut que mentre la miro, ella també m’observa i m’investiga. Ahir, per exemple, hi havia una notícia política de primera magnitud: la imputació de quatre exconsellers de Convergència (Jané, Puig, Macias i Rigau) pel lladronici del famós cas 3%. El meu canari flauta Papitu em va advertir que ho havien donat en el sumari del TN migdia (TV-3).

Notícies relacionades

A les nou en punt, em vaig posar a mirar el TN vespre  i no va aparèixer ni en el sumari ni com a notícia principal. L’havien extirpat d’allà. Ni piu. Em vaig haver d’empassar tot el Telenotícies vespre i no la vaig trobar fins passat el minut 21, ben amagada. Està clar el que passa: l’encara director de TV-3, Vicent Sanchis, m’estava espiant per la càmera que hi ha amagada al meu televisor i al veure que jo tenia interès per aquesta notícia la va anar endarrerint per provocar-me ansietat i tortura. Jorge Cadaval, que ara presenta i condueix aquest periple per llocs curiosos, El paisano, no s’hauria d’oblidar de visitar Sant Joan Despí. Allà trobarà un artefacte televisiu de primera magnitud. Només que porti una gualdrapa, una sola manteta, i tapi la tele amb càmera del despatx principal, n’hi haurà prou.

SANT JORDI BUIT.– Veig a Los desayunos de TVE-1 el paisatge de la Rambla buida. «‘¿Quién llenará este vacío, tan desalentado, que deja tu cuerpo al mío?’»Miguel Hernández dixit. Veig també a la tele la Universitat d’Alcalá de Henares buida. Efectes col·laterals del Covid-19. «Creuant temporals s’aprèn a planejar». Joan Margarit no ha pogut anar a recollir el seu merescut premi Cervantes.