POLÈMICA SÈRIE

Netflix rectificarà un documental després de les queixes de Polònia

La sèrie 'The devil next door', sobre el criminal ucraïnès John Demjanjuk, donava a entendre que camps de concentració nazi pertanyien a Polònia

thedevilnextdoor limitedseries episode3 00 13 29 04-cropped-e1573757253465

thedevilnextdoor limitedseries episode3 00 13 29 04-cropped-e1573757253465

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una setmana després que el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, demanés a Netflix que realitzés alguns canvis en la sèrie documental ‘The devil next door’, on un apareix un mapa de la Polònia actual amb els camps de concentració instal·lats pels nazis durant la segona guerra mundial, sense deixar clar que llavors Polònia estava envaïda per Alemanya, la plataforma ha anunciat que accedeix a fer modificacions. Així ho ha avançat aquest dilluns la revista ‘Variety’, que recull que Netflix mostrarà les imatges amb un retolat en pantalla aclarint aquest controvertit punt dels mapes, perquè el públic no es confongui. El text apareixerà sota els mapes, explicant el fet que els camps d’extermini es trobaven en sòl ocupat pels nazis. 

El programa ‘The devil next door’ se centra en el judici de John Demjanjuk, famós guàrdia de camp de concentració d’Ucraïna que es va guanyar l’apel·latiu d’‘Ivan el Terrible’. Aquest ucraïnès emigrat als Estats Units el 1952 va ser condemnat el 2011 per un tribunal alemany per haver sigut membre de les SS nazi.

Targeta d’identitat del criminal nazi Ivan ‘John’ Demjanjuk, al camp Sobibor de concentració i extermini de Polònia. / efe / zst ludwigsburg

Els productors de la sèrie havien utilitzat representacions de mapes que van aparèixer en la cobertura televisiva nord-americana i israeliana del judici de Demjanjuk en la dècada dels 80. Els nous afegits de text que ha promès Netflix «portarà uns dies perquè facin efecte», ha aclarit la plataforma.

«Estem molt orgullosos de ‘The devil next door’ i donem suport als seus cineastes, la seva investigació i la seva feina», diu el comunicat de Netflix. «A fi de proporcionar més informació als nostres clients sobre les qüestions importants plantejades en aquest documental i evitar qualsevol malentès, en els pròxims dies afegirem text a alguns dels mapes presentats en la sèrie».

«Això aclarirà que els camps d’extermini i concentració a Polònia van ser construïts i operats pel règim nazi alemany, que va envair el país i el va ocupar des de 1939 fins a 1945», conclou la nota.

‘The devil next door’ és una producció d’One Man Show i Submarine Deluxe en associació amb Yes Studios. Els productors i directors són Yossi Bloch i Daniel Sivan. És una sèrie «original» de Netflix, on ja està disponible a més de 200 països.  

Una font citada per ‘Variety’ especifica que aquesta esmena en la sèrie «no suposa una concessió directa al primer ministre polonès», si bé reconeix que la sèrie «necessitava aclariments». La mateixa persona assegura que normalment Netflix i els seus productors són «generalment reticents» a esmenar el seu treball, però en aquest cas «va ser el correcte».

La carta del primer ministre

Diumenge passat, el primer ministre Morawiecki es va adreçar al director general de Netflix, Reed Hastings, segons ell mateix va comentar a través de Facebook. «No hi ha cap comentari ni cap explicació que aquests llocs [al mapa] fossin dirigits per alemanys, i que Polònia no va tenir res a veure, ja que estava ocupada per Alemanya», li deia en una carta. «El meu país ni tan sols existia en aquell moment com un Estat independent, i, de fet, milions de polonesos van ser assassinats en aquests camps de concentració ubicats al nostre territori per decisió alemanya», afegia Morawiecki.

Notícies relacionades

Polònia és molt sensible a la seva història, especialment en el referit als camps de concentració que els nazis van crear al seu territori durant la segona guerra mundial després d’envair Polònia el 1939, amb Auschwitz com el més conegut. Sovint, les autoritats poloneses lamenten que en els mitjans de comunicació estrangers se’n parli com a «camps de concentració polonesos».

Per lluitar contra això, Polònia va aprovar el 2018 la polèmica llei que tipifica com a delicte l’ús de l’expressió «camps de concentració polonesos» per referir-se a centres d’extermini que estaven situats al país centreeuropeu. La llei, que ha rebut crítiques d’Israel i dels EUA, contempla multes i penes de fins a tres anys de presó per a aquells que es refereixin als camps de concentració nazis com a camps polonesos.