ESTRENA DIMECRES, 23

'Enviado especial' busca en altres països solucions per a Espanya

El programa de La Sexta que presenta Jalis de la Serna mostra les mesures polítiques i socials que han aplicat amb èxit a llocs com Austràlia, Viena i Dinamarca

jalis enviadoespecial 1

jalis enviadoespecial 1

2
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Torna el programa de Jalis de la Serna ‘Enviado especial’ la nit d’aquest dimecres a la graella de La Sexta amb una nova temporada, la tercera, que té per objectiu buscar solucions als grans reptes a què s’enfrontarà Espanya en els pròxims anys. Per a això el periodista ha viatjat a Austràlia, els EUA, Viena, Xile, Dinamarca, Escòcia, l’Argentina, el Brasil i Alemanya, països que han donat resposta

amb èxit a temes com l’escassetat de l’aigua, les pensions, l’accés a la vivenda i la despoblació de les zones rurals.

«És un programa d’utilitat pública», assegura De la Serna, que vol deixar clar que no es tracta de mostrar els problemes que tenen aquests països, sinó buscar inspiració per plasmar-ho en solucions per a Espanya. «Els polítics en podrien prendre nota ara que comencen la campanya electoral», apunta.

Un dels vuit capítols que componen la temporada se centra en les mesures que ha pres Austràlia, el lloc habitat més sec del planeta, per combatre l’escassetat de l’aigua, que poden ser de gran utilitat per al nostre país. «Iniciatives tan senzilles com aprofitar l’aigua de la pluja, les aigües grises (de rentar)... Allà hi ha edificis que han arribat a estalviar el 80% aplicant-les», assegura. Un altre exemple a tenir en compte és el de Dinamarca, per les mesures polítiques actives que han pres en l’assumpte de les pensions. «No jutgem si estan millor o pitjor, però el que és cert és que els permeten tenir confiança en el seu sistema de pensions sostenible». El mateix que el tema de la vivenda a Viena. «Allà tothom té accés a una vivenda a un preu raonable», diu.

Viatge als EUA

Notícies relacionades

El programa de La Sexta també ha viatjat als EUA, el país que ens va introduir a internet i les xarxes socials, i que ara advoca per la desconnexió digital en els actes més quotidians. «És preocupant el control que exerceixen en les nostres vides, perquè estem regalant la nostra intimitat», adverteix el periodista, que apunta també a l’addicció que creen. Per conèixer-ne més detalls, l’equip ha visitat llocs clau, com la CIA i la Casa Blanca, on ha conegut de prop la seva tecnologia.

La resta dels programes se centren en el problema de la despoblació de les zones rurals a què s’enfronta Espanya, que Escòcia ha sabut aturar; la reducció del consum del sucre, ja que aquí es pren el doble del que aconsella l’OMS, mentre que Xile ha adoptat mesures efectives; un altre model de producció d’aliments que no destrueixi el planeta, com passa a l’Argentina, que ja aplica el Brasil, i el canvi de model energètic d’Alemanya, que ha aconseguit reduir les seves emissions mentre que Espanya n’ha subscrit un compromís a llarg termini.

Temes:

La Sexta