EH BILDU

El PP, Cs i Vox veuen "inacceptable" que TVE entrevisti Arnaldo Otegi

L'AVT demana que es reconsideri la decisió d'emetre aquesta entrevista

fotonoticia 20190626121001 640

fotonoticia 20190626121001 640

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PP, Ciutadans i Vox qualifiquen d’"inacceptable" i "escandalós" que TVE entrevisti aquesta nit el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, per "blanquejar" aquesta formació com a "braç polític" d’ETA que no ha condemnat ni demanat perdó pels seus crims. Els tres partits han mostrat el seu rebuig per l’emissió d’aquesta entrevista aquesta nit en el programa ‘La noche en 24 horas’, de RTVE, que també ha censurat l’Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), que ha sol·licitat que la intervenció d’Otegi s’anul·li.

"Crec que és inacceptable que la televisió pública doni veu a un terrorista confés com Arnaldo Otegi per intentar blanquejar el braç polític de Batasuna, en aquest cas de Bildu", ha destacat el president del PP, Pablo Casado, abans de lamentar que en els últims mesos TVE hagi estat "al servei" del Govern de Pedro Sánchez. "No es pot blanquejar Bildu en la televisió pública. És una cosa que denunciarem i que no permetrem", ha conclòs Casado.

Des de Ciutadans, el seu líder, Albert Rivera, ha instat a la dimissió de Mateo i ha qualificat en el seu perfil de Twitter d’"escàndol" que Pedro Sánchez "posi la televisió que paguem tots els espanyols a netejar la imatge d’un terrorista com Otegi".

Més dur ha sigut el diputat de Cs Joan Mesquida, que després d’haver presentat una iniciativa legislativa per a la memòria, la dignitat i la reparació de les víctimes del terrorisme ha lamentat que TVE posi una "catifa vermella perquè un criminal condemnat per terrorisme difongui la veu de Batasuna a totes les llars d’Espanya".

A ‘Los desayunos de TVE’, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, també ha rebutjat una entrevista en la qual creu que Bildu "serà blanquejat". "Suposo que els preguntarà pels assassinats comesos, pel metrallament d’un dels pares de la Constitució, pel segrest d’un ambaixador d’Espanya i pels delictes que ha comès", ha afegit el diputat abans de remarcar que Otegi té "antecedents penals gravíssims". El presentador del programa, Xabier Fortes, li ha respost que en la televisió pública es convida i s’entrevista, "no es fan massatges", tots els representants polítics, "agradi més o agradi menys, si són legals".

Crítiques de les víctimes

Precisament, en una carta remesa a RTVE, l’AVT demana que es reconsideri la decisió d’emetre aquesta entrevista, perquè Otegi és el coordinador d’una formació que, tot i que és legal, "és sens dubte hereva del braç institucional d’ETA"; de manera que donar-li veu en la televisió pública "manca de tota ètica i moralitat". Si TVE decideix finalment emetre aquest "despropòsit", l’AVT confia que l’entrevista "no serveixi per transformar un terrorista condemnat en la gran esperança de la pacificació al País Basc". "Realment esperem que la televisió pública que paguem tots els espanyols no contribueixi a blanquejar la imatge d’Arnaldo Otegi i no se li pregunti pel futur, sense fer-ho pel passat de violència que mai ha condemnat", ha afegit l’associació.

Notícies relacionades

Preguntat per la denúncia de l’AVT, el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que l’associació té el dret de pronunciar-se "com cregui convenient i oportú, faltaria més" i que les víctimes del terrorisme són i continuaran sent per a ell "un referent ètic".

Per la seva banda, la Fundación Víctimas del Terrorismo ha emès un comunicat en el qual expressa el seu rebuig de l’emissió de l’entrevista. "En un sistema democràtic la llibertat d’expressió és un dret fonamental, però una televisió pública ha de vetllar per la defensa de l’interès general i garantir l’ètica de tots els seus continguts informatius, una cosa que troba difícil que encaixi amb el fet que es doni veu a qui de manera reiterada ha mantingut una clara posició de recolzament i justificació d’ETA", assenyala.