ÚLTIM CAPÍTOL

'Joc de trons' 8x6: Un final que portarà cua (atenció, espòiler)

Una nova mort marca el desenllaç de la sèrie d'HBO

jdt8ep6 01 5cde67c67ba54

jdt8ep6 01 5cde67c67ba54

6
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de vuit temporades‘Joc de trons’ ha viscut la matinada d’aquest dilluns la seva última partida. El desenllaç de la sèrie que ha marcat l’última dècada televisiva i que tots recordarem per haver-se convertit en un fenomen globalhavia creat tantes expectatives entre els seus milions de fans que és inevitable que el seu final generi molta controvèrsia. Sens dubte, el 'the end’ marcat per David Benioff i el Sr. B. Weiss, els seus creadors i directors d’aquest últim capítol, haurà deixat a molts freds com el gel que acompanyava els caminants blancs per poc previsible, i portarà cua durant molt temps.

Després de l’acció i la destrucció de l’anterior capítol, ‘Las campanas’, ‘El trono de hierro’ ha sigut un episodi marcat per la contenció i els diàlegs. Aquí en revelarem alguns, així que ja els avisem que, si són al·lèrgics alsespòilers, no segueixin endavant. Però si després de sacrificar hores de son per acomiadar-se de ‘Joc de trons’ volen una anàlisi dels que acaben de veure, segueixin endavant.

¿Qui és el nou rei?

Daenerys, Jon Neu, Arya, Sansa, Tyrion, Bran...Aquests eren els principals noms que s’estudiaven des de fa una setmana per ocupar el cobejat Tron de Ferro, després de l’escabetxada viscuda a Desembarcament del Rei. I el capítol no revela qui l’aconseguirà fins ben entrada la segona meitat. Abans, tot està encaminat a certificar el poder i les ànsies de grandesa de Daenerys, convertida ja en la Reina de les Cendres, que en un magnífic pla sembla que fins i tot li hagin sortit ales de drac. No contenta d’haver arrasat la ciutat, i envoltada de la parafernàlia de qualsevol tirà que es preï (amb banderes i exèrcit pel mig), anuncia noves batalles darrere el seu afany llibertador, davant les cares de perplexitat de Jon Neu, Tyrion i Arya. Tot i que sembla que només els dos últims estan disposats a fer alguna cosa per parar aquesta escalinata de violència.

L’amant de la Mare de Dracs fins i tot arriba ajustificar la seva reinadavant d’un Tyrion que ha llançat la insígnia de Mà del Rei davant de la khaleesi, cosa que li ha costat haver sigut capturat a l’espera de ser ajusticiat. L’únic Lannister viu recorre a la seva habilitat amb les paraules per provar de convèncer Jon que han de parar-li els peus a la Targaryen. "¿Les teves germanes es posaran de genolls?", li pregunta, jugant la seva última carta, sabent que, a hores d’ara, Sansa i Arya són difícils de doblegar, amb la qual cosa els aventura un destí tan atziac com el seu.

El diàleg entre Tyrion i el legítim hereu al Tron de Ferro no només serveix als creadors per intentar explicar de boca dels dos personatges el gir experimentat per Daenerys en els últims episodis (una mica precipitat), sinó també per jugar a la badada amb l’audiència abans que Jon es retrobi amb la seva tia i, gairebé sense adonar-nos-en, l’apunyali mentre la besa. ¡Els fans de Daenerys ja tenen aquí el seu traïdor! La imatge deDrogonpatint per la mort de la seva mare i fonent el Tron de Ferro que li ha costat la vida a la khaleesi (i a tants d’altres) és la més commovedora del capítol.

De Set a Sis Regnes

Amb la Targaryen morta i el seu cadàver desapareixent al cel a les grapes del seu desconsolat drac, la segona part d’‘El trono de hierro’ se centra a buscar un nou rei per als Set Regnes que, per cert, ja no s’establirà al tron d’espases marca de la sèrie. És aquí on, de nou, el do de la paraula de Tyrion resulta determinant. El germà de Cersei exposa que res és més poderós que una bona història. ¿I qui té millor història que Bran, l’ara Corb dels Tres Ulls, talcom bé sabia el Rei de la Nit?

Després de l’aprovació d’Edmure Tully, Brienne, Gendry Baratheon, Robert Arryn, Sam, Yara Greyjoy, Arya i la més reticent Sansa, el petit dels Stark es convertirà en Bran el Tolit, el nou rei dels Sis Regnes. Sis, perquè la seva germana gran aconsegueix queHivernàliacontinuï sent independent. El monarca representa també una nova manera de governar, en la qual la corona no vindrà marcada per la línia successòria, perquè Bran no pot tenir fills. 

La condemna de Tyrion serà convertir-se, una altra vegada, en Mà del Rei, per si no n’hi hagués hagut prou amb el que s’ha viscut amb Daenerys i fins i tot el seu despietat nebot Joffrey. I la de Jon, que continua patint sense saber si va fer bé matant Daenerys, ser desterrat al Mur. Els dos personatges redimiran la seva culpa revivint el seu passat.

El futur dels personatges

El sentit comiat als seus germans del que va començar la sèrie com a bastard dels Stark inicia el moment de l’adeu dels principals personatges que han sobreviscut a les vuit temporades de ‘Joc de trons’ i serveix per determinar el seu futur: Sansa és coronada reina del Nord; Arya salpa amb barco a descobrir què hi ha més allà de Ponent; Brienne ret homenatge a Jaime escrivint les seves gestes al llibre de la Guàrdia Reial, una tasca reservada al Lord Comandant; Cuc Gris marxa (prement les dents amb ràbia continguda) a l’illa de Naath de la seva estimada Missandei, i Bran presideix la seva primera reunió del consell reial.

Notícies relacionades

Allà hi ha Tyrion, com a Mà del Rei; Bronn, com a nou conseller de la moneda (el càrrec que va ocupar abans l’intrigant Dit Petit); Sam, com a mestre; Sir Davos, com a conseller naval, i Brienne, al capdavant de la Guàrdia Reial. Mentrestant, en un Mur reconstruït, Tormund Matagegants i Fantasma reben Jon, abans que l’últim Targaryen s’endinsi amb els salvatges al bosc on per primera vegada vam veure els caminants blancs en el començament de la sèrie.

Benioff i Weiss sabien el preu que haurien de pagar per generar aquesta expectació sobre el final d’una sèrie, tenint en compte precedents com 'Perdidos’ i ‘Los Soprano’. L’última setmana, milers de fans furiosos reclamaven a Change.org refer l’última temporada, descontents amb el futur dels personatges. ¿Estaran ara encara més enfadats amb un desenllaç en què Bran és el nou rei i Jon ha matat Daenerys? Sempre els quedarà el final alternatiu que pot proposar George R. R. Martin a les dues novel·les que li falten per acabar de la saga 'Cançó de gel i foc'. L’autor podrà prendre bona nota de l’opinió dels seguidors de la sèrie.