RECOMANACIONS TELEVISIVES

Les 10 sèries que no et pots perdre aquesta primavera

Seleccionem una desena de títols diversos per apuntar en vermell a l'agenda de les pròximes setmanes

fcasals47268193 icult  series de primavera  juego de tronos190310152630

fcasals47268193 icult series de primavera juego de tronos190310152630 / HELEN SLOAN SMPSP

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja fa temps que les estrenes i retorns de grans sèries van deixar d’estar reservats a la tardor i la primavera, però això no vol dir que les cadenes o plataformes descuidin aquestes estacions. Al contrari: aquesta primavera veurem la tornada de favorites absolutes com ‘Joc de trons’, en el seu esperat comiat, i ‘Killing Eve’, fenomen inesperat de l’any passat, o un títol més divisiu però també sonat com ‘The OA’.

La conversió de pel·lícules més o menys populars en sèries sol convidar a la desconfiança: massa sovint és símptoma d’escassetat d’idees, de desesperació, o respon només a la necessitat d’explotar una propietat intel·lectual abans que expirin els drets. Però els casosde ‘Hanna’  i ‘Lo que hacemos en las sombras’ són diferents, perquè no són films tan coneguts, el seu imaginari no ha sigut tan explotat i, a més, els creadors de les pel·lícules originals són al capdavant de les sèries.

Hi ha arguments per pensar que estarem davant d’una de les millors primaveres televisives recents, si no la millor. Perquè, a més dels 10 títols a baix seleccionats (molt variats, entre humor celestial i drama a peu de carrer, ficció i no ficció, imatge real i animació), aquests pròxims mesos arribaran també noves temporades de ‘The good fight’ (14 de març, Movistar Series), ‘Arrested development’ (tècnicament, la segona meitat de la cinquena temporada; 15 de març, Netflix), ‘Billions’ (17 de març, Movistar Series) o ‘Nola Darling’ (Netflix, 24 de maig).

Esperem amb ànsia, d’altra banda, l’anunci per part d’algun canal o plataforma de les estrenes de sèries que ja estan fent parlar com ‘Now apocalypse’, comèdia surrealista dirigida (en la seva integritat) pel veterà director indie Gregg Araki; ‘The act’, la nova antologia true-crime de Nick Antosca, creador de la plorada ‘Channel zero’, o ‘Flack’, prometedora comèdia dramàtica amb Anna Paquin com a publicista experta a resoldre crisi.

Però, escoltin, tampoc siguem golafres, i anem, així d’entrada, a buscar les 10 sèries d’aquí sota.

1. ‘Love, death + robots’, animació fora de límits

En el seu nou projecte per a Netflix, el gran David Fincher s’alia amb Tim Miller (director de la primera ‘Deadpool’ i la pròxima ‘Terminator’) per oferir una col·lecció de curts fantàstics d’animació per a adults. 18 històries d’entre 5 i 15 minuts (la sèrie completa s’acosta a les tres hores), cada una amb director diferent, entorn de productes lactis intel·ligents, aranyes alienígenes, cíborgs caçarecompenses o monstres de les escombraries. Sembla el (necessari) retorn del mític programa de la MTV ‘Liquid television’. 15 de març, Netflix.


2. ‘The OA’, des d’una altra dimensió  

La primera temporada d’aquest thriller dramàtic de ciència-ficció new age va generar tantes adhesions com aversions. Però, lluny d’intimidar-se, Brit Marling i el director Zal Batmanglij han volgut que la seva criatura fos encara més boja en la seva segona temporada. Pel que sembla, OA (sigles de, recordem, Original Angel) desperta en una versió alternativa del San Francisco del 2016 i s’alia amb un detectiu privat per buscar una adolescent desapareguda. El còctel impossible de l’original, més unes gotes de ‘noir’. Netflix, 22 de març.


3. ‘Lo que hacemos en las sombras’, vida normal de vampir

Taika Waititi (director de ‘Thor: Ragnarok’) i Jemaine Clement (meitat de Flight Of The Conchords) semblen decidits a convertir la seva creació conjunta ‘Lo que hacemos en las sombras’, aquell fals documental còmic sobre vampirs, en tot un univers multiplataforma. Després de l’‘spin-off’ televisiu ‘Paranormal Wellington’, arriba ara una sèrie titulada com la pel·li original, però protagonitzada per diferents vampirs: un guerrer de l’imperi otomà, un dandi anglès i una ‘femme fatale’ de l’antic Bloc de l’Est. HBO, 28 de març.


4. ‘Hanna’, ressorgeix una jove guerrera

La pel·lícula original del 2011 no va tenir un gran èxit, malgrat ser una elèctrica combinació de thriller d’espionatge, melodrama i conte de fades dels Grimm. Ara, la jove guerrera titular ressorgeix en una sèrie creada per David Farr, un dels guionistes del film original. Esme Creed-Miles (filla de Samantha Morton) substitueix Saoirse Ronan com a protagonista; Joel Kinnaman reemplaça Eric Bana com a pare i entrenador de Hanna, i Mireille Enos és l’espia venjatiu a qui donava vida Cate Blanchett. Amazon Prime Vídeo, 29 de març.


5. ‘Miracle workers’, el cel és només una altra empresa

La nova minisèrie de Simon Rich (‘Man seeking woman’), basada en una novel·la pròpia del 2012, recolza una consideració que gairebé tothom ha d’haver fet alguna vegada: “Steve Buscemi és Déu”. Perquè Buscemi és Déu, tal qual, en aquesta comèdia sobre els racons del Cel i l’intent de dos àngels (Daniel Radcliffe i Geraldine Viswanathan, revelació de ‘#Sexpact’) per salvar la humanitat. Menys una sàtira religiosa que una comèdia laboral a l’estil de ‘Trabajo basura’, només que situada més enllà dels núvols. TNT, 29 de març.


6. ‘Barry’, més trets, més Stanislavski

La història d’aquest assassí professional ficat a actor continua en una segona temporada, segons el seu cocreador i protagonista Bill Hader, “més fosca”. ¿Encara? La primera ja va fer equilibris insensats però brillants entre humor i tragèdia, a més d’impulsar l’acció televisiva en noves, tenses direccions, especialment en els episodis firmats per Hiro Murai. L’autor del vídeo de ‘This is America’, de Childish Gambino, s’encarrega dels dos primers capítols, per després passar el testimoni al mateix Hader o la notable Minkie Spiro. HBO, 1 d’abril.


7. ‘Nuestro planeta’, això és el món real

Del productor de les primeres i inoblidables entregues de ‘Planeta blau’ i ‘Planeta Terra’, Alastair Fothergill, arriba un altre documental de naturalesa que sembla ciència-ficció. Espècies rares i hàbitats en perill del voltant del món, capturats amb tot luxe de detall per un gegantí equip armat amb càmeres, 4K de novísima generació. A més, Netflix ha agafatSir David Attenborough a la BBC perquè s’encarregui d’explicar-nos, també aquí, com la vida s’obre pas. Si l’hi permetem. Netflix, 5 d’abril.


8. ‘Killing Eve’, l’obsessió continua

El gran èxit sorpresa de l’any passat, sèrie obsessionant sobre l’obsessió, torna amb noves dosis d’humor negre, emoció sincera, acció estilitzada i estilismes exuberants. La seva segona temporada arrenca 36 segons després del final de l’anterior, amb Villanelle a la fuga després de l’atac d’Eve. Hi ha intriga per saber com avançarà la trama i com aguantarà la sèrie sense Phoebe Waller-Bridge (ocupada amb la segona temporada de ‘Fleabag’, que tant de bo arribi aviat) com a guionista principal. HBO, 8 d’abril.


9. ‘Joc de trons’, sis pel·lis entre tenebres

Notícies relacionades

L’odissea de fantasia i realpolitik que ha marcat la cultura pop d’aquesta dècada s’acomiada, abans que el seu equivalent literari, amb sis episodis extrallargs (o “sis pel·lis”, segons l’ex-CEO d’HBO, Richard Pepler). Pel tràiler acabat de llançar, queda clar que serà una temporada final fosca, literalment fosca: de vegades costa distingir alguna cosa entre la tenebra. Molts esperen veure Dany ocupant el Tron de Ferro, però ¿i si els creadors es marquen un ‘Res de nou al front de l’oest’ i moren tots al final? HBO i Movistar+, 14 d’abril.


10. ‘When they see us’, la possible redempció de DuVernay

Després de la mal rebuda fantasia infantil ‘Un pliegue en el tiempo’, Ava DuVernay, directora de ‘Selma’ i ‘Enmienda XIII’, torna a un terreny més familiar per a ella: la denúncia del racisme sistèmic que pateix la comunitat negra i llatina als Estats Units. En aquesta nova minisèrie (o “pel·lícula en quatre parts”, segons DuVernay), recorre a través de les dècades el cas dels Cinc de Central Park, el grup de joves negres i hispans falsament acusats de colpejar i violar una corredora blanca a l’esmentat parc el 1989. Netflix, 31 de maig.