TELEFILM REIVINDICATIU

TVE i TV-3 homenatgen les primeres feministes espanyoles

Les teles estatal i autonòmica coprodueixen 'La dona del segle', obra que s'està rodant a Barcelona sota la direcció de Sílvia Quer

donadelsegle-16

donadelsegle-16

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Televisió de Catalunya, RTVEDiferent Films ('El gran Vázquez'), Voramar ('Frederica Montseny, la dona que parla') i À Punt Mèdia Films ('Parany') són els coproductors de 'La dona del segle', telefilm en el qual es ret homenatge a les primeres feministes anònimesd’Espanya.  La trama se centra en la Consol, personatge encarnat per l’actriu Elena Martín ('Amb el vent’),una òrfena d’origen gitano que intenta governar la seva vida a la Barcelona de principis del segle XX. Dirigit per Sílvia Quer, ‘La dona del segle' ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat.

Encara que aquesta pel·lícula es basa en la novel·la homònima de Margarita Melgar, pseudònim de les guionistes del telefilm, Montse Gangés Ana Sanz-Magallón, el projecte audiovisual es va començar a gestar abans fins i tot de la publicació del llibre, el 2012, segons ha explicat Míriam Porté, productora de Distinto Films. 

L’enregistrament de 'La dona del segle', que s’ha desplaçat per diferents localitats catalanes (Barcelonal’HospitaletArgentonaCerdanyola del VallèsVilafranca del Penedès i el Garraf), s’ha allargat durant cinc setmanes, perquè s’han hagut de duplicar totes les preses, per realitzar-les en català i en castellà en diferents municipis de Catalunya: 

La revolució feminista

El 1919, la Consol acudeix a la inauguració d’una exposició d’Isidre Nonell (al qual dona vida Julio Manrique), als magatzems El Siglo i algú la confon amb una de les dependentes dels prestigiosos establiments. Com que se’n surt molt bé de la situació, la directora de El Siglo, Clara Morgadas (l’actriu Nora Navas), la contracta, sense tenir en compte l’origen humil de la Consol, a diferència de la resta de dependentes.

Notícies relacionades

Quan obté la seva documentació a l’hospici en el qual s’havia criat, la Consol descobreix que és gitana i elabora un pla per poder accedir a la feina sense tenir cap problema. Llavors, la Teresa (Bruna Cusí) li deixa la seva documentació a canvi d’una part del sou que rebi als magatzems.

Durant la seva estada a El Siglo, algú confon la Consol amb la musa gitana de Nonell, l’especialitat del qual era retratar els marginats. A partir d’aquí comença una doble trama entre les dues Consols, separades en dues dècades en les quals es produeixen multitud de canvis socials.

Temes:

TVE TV-3 Feminisme