PROBLEMES ECONÒMICS

'El foraster' anuncia el seu imminent adeu

El programa s'acomiada el 28 de febrer, però TV-3 afirma que busca noves fórmules per finançar-lo

42218255 60

42218255 60

2
Es llegeix en minuts

Raimon Masllorens, director de Brutal Media i productor executiu del programa 'El foraster' de TV-3, ha anunciat a través del seu compte de Twitter que el popular espai deixarà d'emetre's pels problemes financers de Televisió de Catalunya. Masllorens ha escrit aquest tuit com a un previ de Carles Puigdemont, en què l' elogiava per fer un "programa exquisit". "¡Gràcies per les vostres paraules, president! Per desgràcia, el programa d'ahir [es va emetre dimecres, 21 de febrer] va ser el darrer. La situació de TV-3 no permet seguir amb la producció", ha escrit Masllorens.

L'episodi d''El foraster' de dimecres va estar centrat en el monestir de Sant Daniel, a Girona, va ser molt aplaudit per l'expresident de Catalunya i també per l'audiència, i va acumular un 21,7% de 'share' i 539.000 espectadors de mitjana.

Un portaveu de TV-3 ha confirmat a aquest diari que el programa finalitzarà dimecres que ve, 28 de febrer, "tal com estava previst, ja que s'acaba la temporada". Encara que han reconegut els problemes econòmics de la cadena autonòmica, han precisat que la intenció és continuar amb la contractació d'una nova temporada. "Ara estem buscant alternatives de finançament, com podria ser la recerca de nous patrocinadors", han precisat des de Sant Joan Despí.

Per la seva part, Masllorens insisteix que es tracta més de trobar una solució política. "Està molt bé que es moguin i busquin alternatives publicitàries, però una televisió pionera com TV-3 necessita trobar solucions més enllà del patrocini si vol assegurar una producció televisiva de qualitat", ha dit a EL PERIÓDICO.

Una sagnia 'legal'

L'èxit en audiència del canal públic català contrasta amb la delicada situació econòmica per la qual passa, una situació que amenaça d'apartar de la graella televisiva els seus programes més exitosos, com ja ha passat amb el magazín 'Tarde oberta''Tarde oberta'.

Els problemes de liquiditat de TV-3 sorgeixen arran d'una modificació de la llei espanyola de contractes del sector públic. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha impulsat un canvi en el criteri a l'hora de comptabilitzar la deducció del IVA, i ara l'agència tributària espanyola reclama 30 milions d'euros a Televisió de Catalunya.

Notícies relacionades

A principis d'any, Vicent Sanchis, director de TVC, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, va denunciar una "persecució intencionada" per part de l'executiu espanyol. "Les campanyes que venen de Madrid diuen que som una televisió colpista, que som gent perillosa, i al final aquestes campanyes funcionen i tenen efectes (...) Personalment, crec que és una maniobra per liquidar-nos. S'ha fet buscant la debilitat, la fragilitat i la falta de competitivitat de TV-3, sabent que sense aquests diners no podem lluitar contra les grans televisions espanyoles, ni públiques ni privades".

Sanchis ha presentat als seus treballadors de la televisió autonòmica un duríssim pla de xoc per afrontar el milionari -i molt discutit- deute que Hisenda li reclama pel pagament de l'IVA. Cal recordar que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)ha passat de gestionar 457,5 milions d'euros el  2010 als 302,4 milions del 2017