Entrevista

Ferran Monegal: "Sí, sí, 'Telemonegal' ressuscita a La Sexta"

El crític de televisió estrena 'Monegal sin filtro' a 'La Sexta noche', on analitzarà com toquen el tema polític les diferents cadenes

zentauroepp41325251 barcelona 15 12 2017    ferran monegal retratado en la rambl171215174720

zentauroepp41325251 barcelona 15 12 2017 ferran monegal retratado en la rambl171215174720 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Txerra Cirbián

Cinc anys després d'haver de tancar el seu programa a Barcelona Televisió (Betevé), el periodista i crític de tele d'EL PERIÓDICOFerran Monegal, torna a la petita pantalla per fer «crítica de tele des de la tele». Des d'aquest dissabte, i un parell de vegades al mes, un ressuscitat 'Telemonegal', més polític, apareixerà com una secció dins del programa 'La Sexta noche' (La Sexta, cap a les 22.30) amb el títol de 'Monegal sin filtro'. I el seu últim convidat de llavorsXavier Sardà, serà qui li donarà la benvinguda aquest dissabte. 

–Expliqui, expliqui. ¿Com és que l’ha fitxat La Sexta?

--A l’octubre, em van demanar intervenir dos dissabtes [els dies 7 i 28] per parlar de la situació de les televisions a Catalunya i Espanya, i vaig tenir una molt bona resposta de l’audiència. Els va agradar com va quedar, i m’han demanat que hi torni un parell de vegades al mes.

–¿Per quant temps?

–De moment, vuit intervencions al llarg de quatre mesos. Tant La Sexta com jo estem oberts a seguir, segons com vagi la cosa. Aquest mes de desembre hi seré aquest dissabte, dia 16, i el pròxim, dia 23.

El crític, en una de les seves aparicions a 'La Sexta noche' / atresmedia

–¿És com ressuscitar Telemonegal?

–En certa forma faré una espècie de Telemonegal, el programa que vaig fer durant 10 anys a BTV i que em vaig veure obligat a tancar en fa cinc, però més inclinat a com toquen el tema polític les diferents televisions.

–¿Es va veure obligat a tancar-lo?

Telemonegal era el programa líder de la cadena municipal. Però des que va entrar Xavier Trias a l’alcaldia l’espai no interessava, entre altres coses, perquè temien que fes ombra a TV-3. No s’atrevien a tancar-lo, però m’anaven arraconant, em van canviar de dia, van treure el públic (al qual no pagàvem, que hi anava gratuïtament) i vaig decidir marxar. Així que vaig aprofitar que es complien 10 anys per tancar-lo. Com deia Alfonso Guerra, més val girar full que no que te’l girin. 

–¿A qui molestava, vostè?

–És que la meva manera de mirar la televisió és molt incòmoda. Un programa sobre tele, en un món tan endogàmic com el dels periodistes de televisió, molesta. No interessa una reflexió crítica sobre la televisió que s’està fent ara.

–Sobretot, a Catalunya...

–Donada la meva interpretació de com està treballant TV-3 i la megafonia de la parròquia independentista, des del punt de vista televisiu se m’han tancat les portes a Catalunya. Tinc sort que EL PERIÓDICO publica la meva columna diària: vaig començar el 1993 i aviat compliré 25 anys, i no m’han tocat mai ni una coma. I també d’estar en el programa de Júlia Otero a Onda Cero, on col·laboro diàriament des de fa 11 anys. 

Ferran Monegal, amb Iñaki López, en el programa de La Sexta / ATREsmedia

–¿De què anirà Monegal sin filtro

–D’analitzar des del punt de vista televisiu quines notícies obren els informatius, què silencien, què manipulen... Una reflexió sobre la nostra pròpia feina. Una cosa que no agrada aquí ni a fora. És una cosa que cap directiu de tele accepta. Menys a La Sexta, que ha acceptat les meves condicions sense límits. Aquesta cadena és l’única que s’ha convertit en un referent informatiu i la que a nivell de tot Espanya ha donat visibilitat a tot el conflicte del procés. I últimament s’acosta a TV-3 en les audiències de Catalunya. Si abans la tendència era posar els informatius de TVE-1 com a exemple, ara la referència és La Sexta. I he de dir que hi ha sintonia tant amb Antonio García Ferreras, director de la cadena i artífex del meu fitxatge, com amb César González Antón, cap d’informatius, i amb Eva Cabrero, la directora de La Sexta noche.

Notícies relacionades

–¿I podrà criticar La Sexta?

–És clar. El meu serà un espai de 30 o 35 minuts, dins d’un programa consolidat, com és La Sexta noche. I em donen tota la llibertat. A més, la meva relació amb Iñaki López, el presentador, és excel·lent: hi ha feeling. Jo explicaré la meva mirada sobre com tracten la política les diferents cadenes públiques i privades, incloses les autonòmiques. I no només TV-3, sinó, per exemple, Canal Sur i com està tocant el tema dels ERO.