INFORME DEL CAC

Pal a les televisions per la cobertura dels atemptats a BCN i Cambrils

Totes van emetre imatges de víctimes identificables, segons el Consell de l'Audiovisual de Catalunya

zentauroepp39719588 barcelona 17 08 2017  barcelona   ataqueta terrorista en las170918171303

zentauroepp39719588 barcelona 17 08 2017 barcelona ataqueta terrorista en las170918171303 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

Targeta vermella del Consell de l'Audiovisual de Catalunya a totes les cadenes de televisió per la seva cobertura dels atemptats terroristes que van patir les localitats de Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Segons assenyala el CAC en el seu informe, totes van emetre imatges de "víctimes indentificables" en les primeres cròniques informatives. Això sí, l'òrgan de control català considera que la situació va millorar als telediaris i noticiaris de la nit, en què el nombre d'imatges amb víctimes identificables va ser més reduït. Fins i tot van desaparèixer completament, com va ser el cas del 'Telenotícies vespre' de TV-3, apunta el CAC.

Però qui rep la crítica més contundent del Consell, en l'àmbit de les televisions convencionals, és Tele 5: el CAC afirma que va ser la cadena que va utilitzar més recursos per "espectacularitzar" la informació, com ara expressions verbals, elements visuals i repetició dels mateixos vídeos.

El pitjor, a internet

El CAC subratlla que la cobertura que van fer les principals cadenes va ser diversa, però en qualsevol cas, segons apunta, contrasta amb els continguts mostrats per les principals plataformes d'intercanvi de vídeo, com Youtube, Liveleak i Dailymotion, que "van mostrar de forma explícita i en plans curts tant víctimes mortals com supervivents, fins i tot menors d'edat, amb elements que podrien permetre la identificació de les víctimes".

L'informe del CAC sobre el tractament informatiu dels atemptats a Barcelona i Cambrils (el 17 i 18 d'agost) analitza set televisions (TV-3, 3/24, 8TV, TVE-1, Canal 24 H, Antena 3 i Tele 5) i tres ràdios (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i RAC1). I a internet es van analitzar 17 vídeos de Youtube, Liveleak i Dailymotion.

El CAC assenyala que el canal 3/24 va ser el primer que va emetre les primeres informacions sobre l'atemptat de Barcelona (17.09 hores). La resta van anar modificant o inserint sobreimpressions en pantalla en la primera mitja hora des de l'atemptat, amb l'excepció de 8TV, que no va oferir les primeres informacions sobre els fets fins a les 19.54 hores, i ho va fer connectant amb l'emissió especial de RAC1. Aquesta emissora va ser la segona que va informar sobre el fets, a les 17.13 hores.

Segons l'informe del CAC, durant els primers especials, TV-3 va mostrar 15 imatges amb víctimes identificables; TVE-1, 19; A-3, 13, i Tele 5, 30. Aquestes xifres es va reduir en el primer informatiu posterior a l'atemptat de la Rambla: TV-3 no va mostrar cap víctima identificable; TVE-1, 5; A-3, 9, i Tele 5, 4. A més, la cadena de Mediaset va emetre un total de quatre referències a menors d'edat (imatges, algunes de pixelades i altres no).

L'espectacularització

Notícies relacionades

Pel CAC, tots els canals van incloure elements d'espectacularització, tant en la programació especial com als informatius, encara que, en general, les televisions públiques van ser les que van recórrer amb menys freqüència a aquesta opció. Tele 5, en canvi, va ser el canal que va fer un ús més remarcat dels components que contribueixen a espectacularitzar la informació: durant el seu programació especial, un total de sis vídeos van aparèixer repetits 95 vegades.

Aquest informe del CAC s'ha enviat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè "promoguin les mesures adequades", i també s'ha dirigit a la Comissió Europea, al Parlament Europeu i a l'Observatori Europeu de l'Audiovisual. Així mateix, el CAC ha posat a disposició de la CNMC les recomanacions sobre la cobertura d'actes terroristes.