DECISIÓ POLÈMICA

Possible tongo en l'elecció d'Eurovisió

Manel Navarro va superar Mirela pel vot d'un jutge pròxim al primer

2
Es llegeix en minuts
T. C. / BARCELONA

Feia dies que s'especulava que Manel Navarro seria el candidat elegit per anar a Eurovisió. La gala de dissabte, amb empat final entre el cantant català i l'artista madrilenya Mirela, i la polèmica decisió dels jutges, dos dels tres decantats pel primer, va obrir el foc a les xarxes, on «tongo» va ser la paraula més suau. Una botifarra del jove i una agressió a un dels jutges completen un panorama tèrbol, que pot tenir alguna mena d'explicació aquest dilluns, en la roda de premsa prevista per TVE per presentar a l'elegit.

En les seves primeres declaracions després d'Objetivo Eurovisión, un disgustat Navarro va indicar: «Ha sigut un moment una mica desagradable. Estic trist pels companys que, segur, tindran una carrera llarga i pròspera. Estic preparat per a tota la passió que reparteix Eurovisió».

El disgust més gran se'l va emportar Mirela, favorita del públic i perjudicada pel canvi de normativa del concurs, que atorgava la facultat decisiva final al jurat. L'artista ho intenta des del 2004, primer per a la versió juvenil del festival i des del 2007 en la versió adulta, on va quedar de nou segona. El 2008 la va apartar Rodolfo Chikilicuatre, i el 2009, Soraya Arnelas.

Encara que el vot de qualitat el va haver d'exercir l'única dona del jurat, Virginia Díaz, presentadora de Cachitos de hierro y cromo i subdirectora de Los conciertos i presentadora de 180 grados, tots dos de Radio 3, les sospites de les xarxes van recaure en Xavi Martínez, locutor de Los 40, que dies enrere havia mostrat el seu suport públic a Twitter a Navarro.

En concret, les xarxes van mostrar un missatge del gener en què Martínez deia « fem que sigui un himne», a la qual cosa el cantant responia: «Moltes gràcies, brother. Espero que siguis el meu talismà. Abraçada».

Virginia Díaz, la membre del jurat que va atorgar el seu vot decisiu al cantant, va lamentar diumenge la reacció dels partidaris de l'altra finalista presents en la gala i va assegurar que el procediment va ser just: «De tongo, res», va afirmar a Efe.

I va afegir: «Mai he viscut una situació semblant en el món de la música». Va assenyalar, a més, que un membre del públic es va aixecar i va pegar al seu company, Xavi Martínez. «No es pot consentir» l'actitud i els «insults» que van proferir els seguidors. També va assegurar que li han marxat les ganes de tornar a formar part del jurat de la fase nacional d'Eurovisió, en què participava per primera vegada.

Notícies relacionades

DES DEL 2008 / El jove, primer català a ser elegit candidat a Eurovisió des de l'època de Chikilicuatre, va firmar contracte fa un any amb la multinacional Sony Music i la companyia va decidir proposar-li que es presentés a Eurovisió amb Do it for your lover, una peça originalment en anglès que va passar el tall d'aspirants.

Això sí, RTVE va demanar a Navarro que introduís en la lletra de la cançó algunes parts en castellà, cosa que l'artista de Sabadell va acceptar. «No em sembla malament cantar la cançó amb parts en espanyol, perquè també les he compost jo i tant l'una com l'altra les sento meves i les defensaré igual», va precisar en una recent entrevista amb l'agència Efe.