PEL·LÍCULA HISTÒRICA PER A TV

TVE-1 s'enfronta a 'Mar de plástico' amb '22 ángeles'

Miguel Bardem dirigeix el telfilm de la primera cadena estatal, que narra com va arribar la vacuna de la verola a Amèrica

Pedro Casablanc, que actua en les dues produccions 'rivals' dilluns a la nit, protagonitza la ficció amb María Castro

22angeles 9

22angeles 9

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Després de l'estrena la setmana passada del peculiar telefilm 'Cervantes contra Lope', 'Cervantes contra Lope', TVE-1 ofereix aquest dilluns, 12 de desembre, '22 ángeles' (22.50 hores), ambiciosa  pel·lícula per a televisió, dirigida per Miguel Bardem, Miguel Bardem, que reconstrueix la històrica expedició que va encapçalar l'alacantí doctor Balmis (al qual dóna vida l'actor Pedro Casablanc), a principis del segle XIX, per portar a Amèrica la vacuna contra la mortal verola, i que va aconseguir salvar milions de vides. La producció està basada en la novel·la d'Almudena de Arteaga 'Ángeles custodios', publicada per Ediciones B el 2010.

MIGUEL LORENZO

Pedro Casablanca i María Castro, amb el director Miguel Bardem, en la presentació de '22 ángeles'.

    Les circumstàncies de la graella televisiva han fet que l’estrena d’aquesta 'tv movie' demostri una vegada més que el do de la ubiqüitat existeix a la petita pantalla: Pedro Casablanc protagonitza '22 ángeles' i, al mateix temps, apareix a 'Mar de plástico', la sèrie d’Antena 3 amb la qual competeix directament per l’audiència amb l’aposta de la primera cadena estatal.

   

              

 «Competiré amb mi», va reconèixer el mateix Casablanc en la presentació a València del telefilm, encara que l’actor va confessar que espera que l’audiència es decanti per '22' ángeles, «però, és clar, és el penúltim capítol de 'Mar de plástico', i tots estan desitjant saber qui és l’assassí», va explicar l’actor.

UNA HISTÒRIA DESCONEGUDA

Alacantí d’adopció, pel fet que la seva dona és d’allà, Casablanc va reconèixer que, fins que Bardem li va trucar, tampoc ell coneixia la història de Balmis i com va aconseguir portar al Nou Món la vacuna de la verola. I ho va fer gràcies a la tècnica 'braç a braç', amb 22 nens orfes com a 'transportistes' vius. Amb els nens va viatjar Isabel Cendal, la infermera i directora de l’orfenat de la Corunya d’on van sortir els nens.

   

María Castro i Pedro Casablanc, a '22 ángeles'.

 El personatge de la infermera l’encarna la també gallega María Castro, actriu que va confessar en la presentació que, a l’estar embarassada durant el rodatge, «explicar una història amb nens va ser fàcil, perquè ho portava a dins». Això sí, va reconèixer que la panxa va ser una font d’estrès extra quan van gravar amb onades de sis metres. «Qui ha treballat en una gravació en aquestes condicions ho sap, i en un vaixell amb gallines i nens, una mica més».

  

  Castro va alabar la «professionalitat» dels actors menors i va reconèixer, després de veure la pel·lícula per primera vegada, que l’havia «impressionat». «Hi havia algunes parts molt complicades de gravar, com la de la tempesta, i queda molt creïble», va assegurar.

UNA GRAVACIÓ ÈPICA

Bardem (director de 'Mortadel·lo i Filemó'. 'Misión: salvar la Tierra', 'Prim, l’assassinat del carrer del Turco' i 'El asesinato de Carrero Blanco') va qualificar d’«epopeia» la gravació i es va mostrar satisfet pel resultat. «Fer un telefilm en aquest país és molt difícil i s’ha d’agrair als productors i a TVE la seva aposta», va assenyalar.

Notícies relacionades

  

També Casablanc va voler ressaltar els grans resultats que s’obtenen amb els pocs recursos de què es disposen. «La gent no sap com es fan telefilms amb molt pocs mitjans, poc temps i d’una manera gairebé suïcida, però es tiren endavant i a més a més són molt bons», va dir.