'Salvados', vist des de dins

EL PERIÓDICO va acollir el rodatge del programa de Jordi Évole d'aquest diumenge

3
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després del cara a cara entre Pablo Iglesias i Albert Rivera, del reportatge sobre el col·legi El Pilar de Madrid i de la injustícia de Jánovas, 'Salvados' parla aquest diumenge (La Sexta, 21.30) del poder dels mitjans de comunicació des de dins d'un mitjà de comunicació: EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. A la redacció del diari, l'equip de Jordi Évole va viure un debat a quatre bandes amb Juan Carlos Monedero, fundador de Podem; l'exdirector d''El Mundo' Casimiro García-Abadillo; Júlia Otero, directora de 'Julia en la onda', d'Onda Cero, i Pilar Gómez, subdirectora de 'La Razón'.

"A partir d'una definició que fa Umberto Eco, 'La màquina del fang', parlarem de la capacitat que tenim des dels mitjans de comunicació per desprestigiar un personatge públic", resumeix el presentador en la redacció del diari, a la qual va arribar carregat amb el seu iPad i acompanyat d'un equip d'11 persones, entre producció, càmeres, realització, redactors, so i ambientació.

No és el més habitual. Normalment, en els rodatges del programa de La Sexta participa un equip de cinc professionals des que van començar a rodar el 2008. Però tot canvia quan es tracta d'un debat, en què es necessiten més càmeres.

També s'ha de tenir en compte que, a 'Salvados', la reinvenció "és constant", segons Évole. "És un programa que ens dóna marge per canviar una mica i fer des d'un cara a cara com el de Pablo Iglesias i Albert Rivera fins a un reportatge més tipus documental, com el del col·legi El Pilar", assenyala Juanlu de Paolis, director de continguts.

Abans de començar a rodar, és l'hora de donar els últims retocs. Esther García, d'ambientació, controla els detalls. "Quan dic que faig l'ambientació de 'Salvados' la gent se sorprèn –confessa–. ¡Està bé que se sorprenguin, perquè la idea és que no es noti!", explica. "De totes maneres, aquí, més que fer un treball d'ambientació, és de reordenació. Es tracta que tot segueixi sent normal i natural", aclareix.

DEBAT INTENS

Asseguts al mig de la redacció d'EL PERIÓDICO i flanquejats per les taules dels redactors, el debat va pujant d'intensitat per moments. "No és que Jordi hagi de cridar-los a l'ordre, sinó que està intentant que juguin a l'estil de 'Salvados'", puntualitza Jordi Call, realitzador de l'espai, que va dirigint els quatre càmeres que envolten els interlocutors.

"Quan els nostres convidats són habituals dels platós de televisió i de les tertúlies, tenen unes dinàmiques que encaixen menys en la manera de fer del nostre programa, que és intentar que flueixi el diàleg en lloc de l'estil més barroer que es veu en altres llocs», afirma el realitzador.

Al llarg del debat, Évole va llegint titulars que han aparegut en els mitjans sobre escàndols relacionats amb Xavier Trias, Tania Sánchez o Juan Carlos Monedero, alguns dels quals després s'han hagut de rectificar. "Quan els mitjans posen el punt de mira sobre algú, saben el que fan", sentencia Monedero, a qui ràpidament repliquen García-Abadillo i Pilar Gómez: "A les redaccions es treballa molt abans de posar un titular", justifica la periodista. 

POCS TALLS

Els talls en el rodatge són mínims. "Com menys es para, el debat és més viu i es tallen menys els arguments. Tot flueix millor", comenta Call.

També és molt important el treball realitzat abans de la gravació. A EL PERIÓDICO, l'equip va visitar la redacció quatre vegades abans del dia D. "La preparació prèvia sol ser proporcional a la fluïdesa en el moment del rodatge", afegeix el realitzador.

Évole no se separa de l'iPad, que utilitza per donar pas a un vídeo amb l'escriptor italià Umberto Eco, en què descriu 'La màquina del fang' de la qual es parla en el programa d'aquest diumenge, i un altre amb Manuel Castells, expert en comunicació política. Després, els quatre convidats s'arremolinen al voltant de la tauleta per no perdre's la conversa del presentador per Skype amb un extreballador de l'agència de detectius Método 3, famosa pel 'cas Camarga'.

Notícies relacionades

Mentre segueix el debat, la feina al diari no s'interromp, cosa que per a l'equip d'Évole és "clau". "Veus gent que va passant per darrere del pla, cosa que reprodueix molt la nostra manera de fer habitual a 'Salvados', que és intentar ficar-nos en realitats diferents per fer allà el nostre programa", resumeix Call. "Això li dóna molta realitat a l'espai", afegeix.

De moment, els seus pròxims objectius estan a Jordània, on visitaran un camp de refugiats sirians, i en dos dirigents del PP, Cristina Cifuentes i Mariano Rajoy: a la presidenta de la Comunitat de Madrid, perquè passi un dia amb una família independentista, i al president, perquè dini a la Moncloa amb un altre clan. I a seguir reinventant-se.

Temes:

Salvados