'LA MÀQUINA DEL FANG'

Monedero i Otero debaten sobre els mitjans amb Évole

García-Abadillo i Pilar Gómez també participen a 'Salvados'

1
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Quan els gossos lladren, alguna cosa senten». Aquesta és la frase més recurrent que diversos ciutadans entrevistats a peu de carrer donen a l’equip de Salvados en el programa d’aquesta nit, quan els pregunten per escàndols relacionats amb personatges públics apareguts als mitjans de comunicació, alguns dels quals han quedat després desmentits. Per això el programa de Jordi Évole analitza avui (La Sexta, 21.30) la intencionalitat política de les informacions que llegim en un debat amb tres periodistes (Júlia Otero; Casimiro García-Abadillo, exdirector d’El Mundo, i Pilar Gómez, subdirectora de La Razón) i un afectat per aquest tipus de notícies, Juan Carlos Monedero. 

    «A partir de la definició la màquina del fang, que fa Umberto Eco en el seu llibre Número zero, al qual també entrevistem en el programa, parlarem de la capacitat que tenim des dels mitjans de comunicació per desprestigiar un personatge públic. A vegades, amb motius, i altres, no», resumeix Évole. «És difícil parlar de la professió quan hi pertanys», confessa sobre aquest debat en què es disseccionen un grapat de titulars de premsa i que es va rodar, precisament, en una redacció: la d’EL PERIÓDICO.

    Casos com els de Xavier Trias, Tania Sánchez, José Antonio Monago i el mateix Monedero són alguns dels que surten a la palestra durant la conversa. «Tots els partits tenen el seu diari de capçalera», afirma el cofundador de Podem, que considera que després que una notícia hagi sortit als mitjans, encara que després es faci una rectificació, «el rum-rum queda».

Notícies relacionades

    A part d’abordar on hi ha el límit entre la informació que han de tenir els ciutadans i el que seria d’àmbit personal del personatge públic, a través d’exemples com els titulars que es van escriure sobre les vacances de Manuela Carmena, Salvados debat sobre si s’ha de donar la mateixa dimensió a les rectificacions a la premsa i si, rere la publicació d’algunes notícies en un moment concret, s’hi amaga intencionalitat política.

    El programa es completa amb una entrevista d’Évole amb Manuel Castells, expert en comunicació política, una altra amb l’escriptor italià Umberto Eco en què defineix la màquina del fang, i una xerrada a través de Skype amb un extreballador de l’empresa de detectius Método 3, famosa pel cas Camarga.