òbit

Mor el periodista Jesús Hermida als 77 anys

Va ser una de les figures més populars de Televisió Espanyola durant els anys 60 i 70

El gener del 2013 Jesús Hermida va entrevistar el rei Joan Carles. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El periodista Jesús Hermida ha mort aquest dilluns al vespre als 77 anys a causa d'un vessament cerebral. Segons ha confirmat a Efe la presidenta de la Federació d'Associacions de la Premsa d'Espanya (FAPE), Elsa González, Hermida ha mort a les 21.00 hores. Aquest dimarts a les 12.00 hores s'obrirà la capella ardent a tanatori de La Paz, a Tres Cantos (Madrid), i s'està organitzant un acte de comiat per a les 20.00 hores.

"Innovador, geni i figura", així l'ha definit González, que ha dit que Hermida va marcar una pauta en la televisió pública i en la privada, substituint la figura del locutor per la del periodista amb personalitat pròpia.

En els anys vuitanta va presentar el programa 'Por la mañana' a TVE, abans de fitxar per Antena 3, on entre el 1991 i el 2003 va dirigir els espais 'El programa de Hermida', 'La noche de Hermida', 'Hermida y Cia'. El gener del 2013 va entrevistar a TVE el rei Joan Carles, amb motiu dels seus 75 anys, mesos abans que abdiqués el monarca. 

El periodista és, a més, fundador de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió d'Espanya que l' ha reconegut amb el Premi Tota una Vida. Així mateix, té al seu haver el Premi Víctor de la Serna de la Asociación de la Prensa de Madrid.

Entre els seus nombrosos premis i distincions destaca el Premio Nacional de Televisión, atorgat el 2012 pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. El jurat va acordar concedir-li per unanimitat aquest premi per "la seva profunda significació en la seva completa trajectòria com a periodista, creador i conductor de programes televisius des dels inicis de la televisió pública. Així com per la seva decisiva contribució al naixement i desenvolupament de les televisions privades a Espanya".

Notícies relacionades

També ha sigut reconegut amb diversos Premis Ondas, TP d'Or, l'Antena d'Or i el Premi Víctor de la Serna de la Asociación de la Prensa de Madrid. Un dels seus últims treballs professionals va ser en el llibre 'Yo abdico', coordinat per Nieves Herrero, on va escriure 75 pàgines de la seva història professional i personal amb ses majestats els Reis, Joan Carles i Sofia.