ESTRENA DE FICCIÓ

Alta tensió entre reixes

A-3 mostra a la sèrie 'Vis-a-vis' la sordidesa de les presons de dones

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Antena 3, en el marc de la seva política d'explorar idees noves i escenaris per a la ficció, estrena avui la primera sèrie carcerària espanyola. Es diu Vis-a-vis, respon només en aparença al model de l'aclamada Orange is the new black i està interpretada per la principiant Maggie Civantos (Hospital Central, Bienvenidos al Lolita), el veterà Carlos Hipólito (Desaparecida) i els madurets Najwa Nimri (Lucía y el sexo) i Roberto Enríquez (Hispania). En ells confia la cadena per rendibilitzar l'esforç que ha comportat construir una lúgubre presó que sembla real en una apartada nau industrial madrilenya.

Produïts per Globomedia, a la qual també es deu la feliç idea d'erigir en un plató una embarcació de mida natural per rodar els interiors d'El barco, els 10 capítols de la nova sèrie se centren en la història d'una càndida jove (Civantos) que ingressa a la presó per complir una pena de set anys per un delicte financer. Fins aquí s'assemblaria a Orange is the new black, però el gir dramàtic que pren la història la converteix en un «thriller carcerari», com la defineixen els seus progenitors. «Aquí l'humor és negre i proliferen les notes de transgressió, perquè ens hem ficat en molts tolls», adverteix el productor executiu, Álex Pina. Un d'aquests elements transgressors radica en el realisme i la falta de complexos amb què es mostren les relacions sexuals i personals entre les recluses, fet que parla per si mateix del caràcter atrevit i trencador d'aquesta nova proposta. La pròpia protagonista de la història tan bon punt entra a la presó rep un consell que posa els pèls de punta: «Més val ser la nòvia d'una que la nòvia de totes». «Som conscients del risc que implica aquesta sèrie, pel seu contingut i la seva forma, però volíem fer un pas endavant i contribuir a donar nous aires a la ficció espanyola», apunta la directora de ficció d'Atresmedia, Sonia Martínez.

Notícies relacionades

MODA MUNDIAL / Antena 3, la productora i els actors fugen de la comparació amb altres productes penitenciaris, com Orange... i Prison break. «És cert que existeix una gran tendència als Estats Units i arreu del món cap a les històries de presons de dones i que hem estat bussejant en aquests referents, però amb la idea de tenir una sèrie amb característiques pròpies», avisa Martínez. Aquesta obsessió per «fer un producte propi» és compartida per Pina, que destaca el «terrible esforç» de construir «4.500 metres quadrats de presó en tres plantes».

A part de despullar les internes per dins i per fora, Vis-a-vis desenvolupa una trama sinistra en què es veurà involucrada la protagonista quan descobreix, sense voler-ho, una pista sobre el lloc on hi ha nou milions d'euros robats d'un furgó. Aquest punt misteriós i els esforços del pare de la noia (Hipólito) per treure-la de la presó, ajudat per la seva experiència com a exguàrdia civil, són els altres fils conductors de la nova sèrie.