ESTRENA A LA CADENA AUTONÒMICA

El 33 s'obre a l'art plàstic

'Blanc sobre blanc' entra a la rebotiga de 26 reconeguts artistes

2
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / BARCELONA

El Convent dels Àngels de Barcelona es va convertir ahir al migdia en un improvisat centre d'art. Un llenç en blanc, transformat en obra d'art col·lectiva per un grapat d'artistes plàstics i visuals, va servir de carta de presentació de Blanc sobre blanc, un nou programa d'El 33 dedicat als creadors catalans més importants, i que el segon canal de la tele autonòmica estrenarà aquest dijous, a les 22.35 hores.

La nova proposta recupera un tema, l'art plàstic i els seus protagonistes (pintors i escultors, majoritàriament), que de forma dispersa s'ha anat oferint en espais informatius o culturals, com Ànima, El silenci o Bestiari il·lustrat, però en forma de retrat temàtic.

Dirigit per Martin Maisler, un realitzador amb diversos treballs sobre art i artistes, la sèrie consta de 13 episodis que «obren una finestra a l'art visual i plàstic», segons va dir ahir el cap de Programes de TV-3, Jordi Serra, que va anunciar que Blanc sobre blanc era només l'«avançada» d'un canal 33 «reforçat i renovat».

Pilar Cugat, responsable d'espais culturals de TV-3, va aclarir que no es tracta d'un programa elitista: «Volíem fer un producte pròxim i no allunyat dels espectadors, protagonitzat pels artistes. Que fossin ells els que expliquin el procés creatiu d'una obra d'art i que reflecteixi que l'art és un procés de treball en el qual els artistes tan aviat s'embruten les mans amb la pintura o el fang com treballen la fusta o la pedra».

El títol del programa és, en part «un homenatge al pintor rus Màlevitx», va aclarir Maisler, el director, i fa referència al llenç en blanc que «espera el traç del llapis o el pinzell del seu creador». La sèrie, que presenta Margarita Puig com a introductora, està dividida en 13 unitats temàtiques, com la bellesa, la inspiració i la memòria, que serveixen de nexe d'unió perquè dos artistes reflexionin sobre aquest concepte en cada programa. En el primer, La realitat com a obra d'art, apareixen l'escultora Marta Pruna i els pintors Josep i Pere Santilari.

Notícies relacionades

Els responsables de la producció van assenyalar la presència de set dones entre els 26 pintors, escultors, gravadors, il·lustradors i fins i tot dos grafiters (El Pez i Sixe Paredes). I hi ha noms tan coneguts com Sabala, Jaume Plensa, Perico Pastor, Joan-Pere Viladecans, Antoni Vives-Fierro, Eduard Arranz Bravo i Gino Rubert, l'autor de les portades espanyoles de la trilogia Millenium.

Filmat al llarg de vuit mesos, a un ritme de tres dies per personatge, el que ahir no va quedar gaire clar és el criteri que han seguit el director de Blanc sobre blanc i TV-3 a l'hora de seleccionar els 26 personatges, de reconegut prestigi. «Hi sortiran tots els que falten», va assegurar Maisler.