Idiomes
La UE debat l’oficialitat del català però no proposarà una votació per manca d’unanimitat
Diversos ministres d’Afers Exteriors han tornat a expressar dubtes sobre alguns aspectes de la proposta espanyola abans d’entrar a la reunió del Consell d’Afers Generals, que continua el seu curs a Brussel·les.

L’oficialitat del català, l’euskera i el gallec a la Unió Europea es debat a Brussel·les, però no hi haurà cap votació sobre la qüestió, tal com s’havia previst, després que diversos ministres d’Afers Exteriors hagin tornat a expressar dubtes legals i pressupostaris a la seva entrada a la reunió del Consell d’Afers Generals, l’òrgan europeu encarregat de tractar aquest assumpte.
La mateixa ministra d’Afers Exteriors de Dinamarca, país que ostenta la presidència del Consell aquest semestre, ha informat en arribar a la reunió que no preveu que la qüestió se sotmeti a votació aquest divendres, atès que persisteixen els dubtes en una matèria que requereix unanimitat per prosperar. “Espanya vol tornar a posar el tema de les llengües a l’agenda, i com a presidència facilitarem el debat”, ha declarat Marie Bjerre a la seva arribada a Brussel·les. “Hi ha molts dubtes plantejats per part dels estats membres. Per descomptat, cal trobar respostes a aquestes preguntes. No preveig cap votació avui.”
Fonts de la diplomàcia espanyola recorden que no estava previst sotmetre-ho a votació. A l’ordre del dia, la votació estava inclosa com un dels dos punts principals (l’altre és el pressupost comunitari). Al costat d’aquest punt s’hi afegia un asterisc que apuntava a la possibilitat de sol·licitar una votació, cosa que, segons les mateixes fonts, no es considera probable.
“No es poden segrestar els debats”
El secretari d’Estat per a la Unió Europea, Fernando Sampedro, ha estat contundent amb els països que continuen vetant l’avançament del procés. “No es poden segrestar o endarrerir els debats innecessàriament”, ha afirmat. Diversos països demanen una declaració d’impacte. “La Comissió ja va presentar la seva estimació del cost, basada en el cas de l’irlandès. Estarà preparada per fer un altre tipus d’anàlisi més detallat quan s’aprovi la resolució. Si hi ha algun altre estat que necessita informació de la Comissió Europea, que ho digui. Nosaltres ja hem resolt tots els dubtes. Fa un mes vam enviar el memoràndum: estem disposats a abordar qualsevol qüestió”.
La Comissió Europea va calcular que el cost seria d’uns 132 milions d’euros anuals.
Sampedro ha argumentat que no declarar l’oficialitat de les tres llengües espanyoles seria discriminatori. Recorda que des de fa 20 anys els representants ja poden fer-ne ús al Consell o al Comitè de les Regions, i que recentment s’ha aprovat també al Comitè Econòmic i Social.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- GOVERN COALICIÓ El Ministeri d’Hisenda cessa el subdirector de Tributs Locals imputat per la seva etapa juntament amb Montoro
- GALÍCIA-CATALUNYA Salvador Illa: «En moments de crispació política, si algú pot trencar aquest cercle viciós de retrets som els catalans i els gallecs»
- Curs 25-26 Catalunya paralitza l’adjudicació de places docents per al curs vinent i anuncia que el procés s’ha de repetir
- Dissolucions matrimonials Els divorcis pugen a Espanya un 8,2% el 2024 després de dos anys de caigudes
- Idiomes La UE debat l’oficialitat del català però no proposarà una votació per manca d’unanimitat