GALÍCIA-CATALUNYA
Salvador Illa: «En moments de crispació política, si algú pot trencar aquest cercle viciós de retrets som els catalans i els gallecs»
El president de la Generalitat va compartir el seu model territorial durant un esmorzar informatiu al Cercle d’Empresaris organitzat per Prensa Ibérica
«Que li vagi bé a Vigo i la seva economia, li va bé a Catalunya. També serà el cas invers perquè estem junts i interrelacionats»
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va ser aquest matí al Cercle d’Empresaris de Vigo per participar en un esmorzar informatiu organitzat per Prensa Ibérica en el qual va compartir amb els assistents el seu model territorial. El fòrum s’emmarca dins d’una gira que Illa està fent de la mà d’EL PERIÓDICO, del grup Prensa Ibérica, per les diferents comunitats autònomes, amb el títol ‘Prosperitat compartida’, i amb la col·laboració dels diaris regionals del grup, com ‘Faro de Vigo’, i de la mateixa Generalitat.
L’acte va servir per abordar els interessos que les dues autonomies comparteixen, en un moment en què la sempre espinosa qüestió del finançament autonòmic torna a estar d’actualitat, després de l’acord entre el Govern central i la Generalitat perquè Catalunya disposi d’un model de finançament «singular». En concret, Catalunya gestionaria la recaptació de l’IRPF i altres impostos i continuarà aportant recursos a la solidaritat interterritorial. Illa, igual com en altres intervencions, va defensar que es tracta d’una reforma allunyada de la «confrontació territorial» i que a més és exportable a la resta de territoris que ho desitgin.
L’encarregat de presentar l’esdeveniment va ser l’alcalde de Vigo, Abel Caballero, que va voler remarcar la figura del president català com a moderador en el nou panorama que es presenta: «La paraula amistat és molt important, és una manera de fer la política des de la coordinació. Avui el president de la Generalitat, Salvador Illa, és aquí explicant i traçant la seva visió de Catalunya i de la resta d’Espanya».
També va mirar cap al futur: «Quan t’escolto en els últims temps parlar, veig Catalunya i veig Espanya. Representades al rostre de totes dues», va assegurar.
Llavors va ser el torn del president. Va començar valorant Vigo i va assegurar que s’alegrava de la seva bona salut econòmica perquè era directament proporcional al creixement a la resta del país: «Això va d’un joc de suma positiva, és a dir, de generar cercles virtuosos en els quals guanyem tots. Va de compartir la prosperitat perquè això ens fa més competitius, més forts i, és clar, més justos», va dir. A més, va valorar la seva saviesa popular, l’esforç de les seves mariscadores, una emigració digna i emprenedora, la innovació de la seva moda i el sentit comunitari.
D’altra banda, va destacar la importància de la llengua i va lamentar que Rueda no participés en l’enviament, juntament amb Catalunya i Euskadi, d’una carta a la UE demanant l’oficialitat de les tres llengües. Per la seva banda, va assenyalar que continuaria «treballant sense desànim» per aconseguir-ho.
A Catalunya i Galícia: espais d’entesa
Mencionant els vincles entre Galícia i Catalunya, com els centres culturals gallecs allà o els negocis amb cognoms catalans aquí, el president de la Generalitat va remarcar que «quan desafortunadament vam viure un moment de tanta crispació política, si algú pot trencar aquest cercle viciós de retrets i generar un espai de trobada, som catalans i gallecs». A més, va afegir que«les dues comunitats som orgulloses i obertes. Modernes i amb memòria. Amb els peus a les nostres arrels i la mirada en el futur. I, per damunt de tot, dialogants i acollidores».
En la seva intervenció va assenyalar que un dels seus propòsits era precisament establir una conversa, deixant enrere els insults i la confrontació extrema. «¿Què passa quan desapareix l’autoritat democràtica? Els lamentables successos de Torre Pacheco», va reflexionar.
Des de les notícies falses, la seva recepta és reforçar llaços i adoptar una actitud «fraternal». Acostar postures i construir ponts de consens és la convicció que sustenta el model de prosperitat compartida que defenso des de Catalunya. És l’actitud amb què Catalunya proposa totes i cadascuna de les seves propostes: des d’un nou finançament autonòmic fins a una política pública de vivenda ambiciosa», va apuntar Illa.
Triar bé
Per al president de la Generalitat, solucionar els conflictes que divideixen el país passa per «escollir bé» el lloc (per a ell Europa), l’estratègia econòmica i un model pròsper. «Vam aprendre de l’experiència del passat. La gran recessió del 2008 va posar de manifest que, si quan es genera prosperitat, no es comparteix, l’economia acaba anant malament. Deixant les consideracions polítiques o fins i tot morals al marge, compartir la prosperitat no només no és un llast per a l’economia, sinó que acaba sent un motor», va dir.
Va parlar llavors del finançament autonòmic i la revisió i actualització a què, creu, s’ha de sotmetre. «Catalunya, en un exercici de compromís i de responsabilitat, ha fet una proposta i l’ha pactat amb el Govern d’Espanya que beneficia totes les comunitats», va afegir.
¿A qui beneficia el finançament autonòmic?

Rogelio Garrido, director de FARO, i Salvador Illa, president de la Generalitat. /
En un diàleg posterior amb el director de ‘Faro de Vigo’, Rogelio Garrido, Illa va assegurar que les discussions de finançament autonòmiques són sempre complexes i van més enllà de les línies ideològiques dels partits polítics: «Creiem que una línia de finançament autonòmic no farà mal a ningú», va dir.
Altres preguntes del director de ‘Faro’ sobre l’efectivitat d’un model de finançament propi, Illa va assegurar que seria beneficiós tenir propostes de diferents comunitats autònomes: «És la maduresa, defensar els interessos i tenir una discussió racional i sense prejudicis. Hi haurà un camp d’entesa», va indicar.
El president va ser referit pel seu interlocutor com el «principal valedor territorial de Pedro Sánchez» i li van preguntar si això era perquè les seves polítiques beneficiarien Catalunya. «¿I no és Espanya?», es va preguntar Illa causant el riure del públic. «Deixin que jo contribueixi des de Catalunya a liderar econòmicament Espanya. Que li vagi bé a Vigo i la seva economia, li va bé a Catalunya. També serà el cas invers perquè estem junts i interrelacionats».
Notícies relacionadesTambé li van qüestionar si el sentiment que Catalunya és Espanya és àmpliament compartit avui o és ja menys notori. El president va contestar que tot i que hi ha una part significativa que ho veu així, també va decréixer. «Tenen dret a defensar un estat independent. Els que pensem que és millor continuar formant part d’Espanya intentem convèncer que a Catalunya li va millor estant com està. Una vegada en 44 anys al Parlament no hi ha una majoria nacionalista i independentista. Si avui es presenta una proposta de declaració d’independència no s’aprova», va assegurar.
Tot i que pot semblar polèmica, Illa es va reafirmar en la seva proposta de reduir els boscos a Catalunya. «Ahir vaig tenir una reunió amb els bombers i la gent pensa que hi ha poc bosc i tallar un arbre és un crim, però el 75% de la superfície catalana són boscos. Cal disminuir la superfície, generar espais mosaic i evitar que grans masses forestals estiguin connectades. El llindar al qual no es pot apagar un incendi és de 10.000 kv/hora. Ja no es poden apagar», va indicar.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- EL MINISTERI DE SANITAT El consum de cànnabis entre els adolescents disminueix un 40% en les dues últimes dècades
- Polítiques socials a Catalunya El telèfon contra el maltractament infantil funciona sense el personal mínim fixat pel Govern: «No arribem a atendre les trucades»
- GOVERN COALICIÓ El Ministeri d’Hisenda cessa el subdirector de Tributs Locals imputat per la seva etapa juntament amb Montoro
- GALÍCIA-CATALUNYA Salvador Illa: «En moments de crispació política, si algú pot trencar aquest cercle viciós de retrets som els catalans i els gallecs»
- Delinqüència a Barcelona Surrealista detenció a Barcelona d’un home mig nu que s’escapava d’una festa pel balcó d’una veïna