Aniversari televisiu i cinèfil

Els 30 anys de 'Cinema 3'

Jaume Figueras presenta avui un programa especial al 33

El veterà cronista compara les diferents edicions del Festival de Cannes

Jaume Figueras, a l’estudi d’EL PERIÓDICO, retratat per Joan Cortadellas.

Jaume Figueras, a l’estudi d’EL PERIÓDICO, retratat per Joan Cortadellas.

1
Es llegeix en minuts
TXERRA CIRBIÁN / Barcelona

'Cinema 3', el veteraníssim espai de cine de TV-3, arriba aquesta nit als seus 30 anys, i ho celebra amb un programa d'una durada especial al canal 33 (22.05 hores). El primer programa es va emetre el 28 de maig del 1984, i va ser dirigit i presentat per Jaume Figueras, amb Manel Domínguez com a productor, i realitzat per Octavi Martí.

Aquella primera emissió se centrava en el Festival de Cannes d'aquell any, edició en què va guanyar la Palma d'Or a la millor pel·lícula 'Paris, Texas', de Wim Wenders; el premi a la millor interpretació se'l van endur Paco Rabal Alfredo Landa per 'Els sants innocents', de Mario Camus.

En realitat, l'emissió pilot s'havia produït el 10 de setembre del 1983: "Jo ja sortia presentant un film que s'havia d'emetre aquella mateixa tarda, 'Trànsit', de Jacques Tati", explicava Figueras en una entrevista a aquest diari. "Em van gravar al cine Casablanca. I jo, seriós com un estaquirot".

Va ser una mica després que li van proposar de presentar les pel·lícules que s'emetien, un dia a la setmana, i quan va arribar el Festival de Cannes del 1984, es va oficialitzar: "Vam fer la prova d'un programa lligat al certamen. Va sortir amb moltes dificultats, però el llavors cap de programes, Lluís Maria Güell (director de la recent 'Olor de colònia'), em va dir que per què no ho provàvem. I així ho hem seguit fent fins ara. Ho anem prorrogant any rere any i mira, ja som al 2014", explicava el cronista amb la seva habitual bonhomia.

Notícies relacionades

En aquesta edició, el programa compararà les circumstàncies i noms del Festival de Cannes del 1984 amb l'actual i comptarà amb les presències en pantalla de figures com Sofia Loren, Ryan Gosling, Ricardo Darín, Tommy Lee Jones, Julianne Moore, Robert Pattinson i Quentin Tarantino i els noms catalans en el certamen de Jaime Rosales Marc Recha.

També s'oferirà una breu recopilació dels millors moments de 'Cinema 3', en què la cara, la veu i la suau ironia de Jaume Figueras sempre han estat presents.