CONCURS UNIVERSAL
Un espanyol triomfa al 'Masterchef' albanès

Franciso Arriola, a ’Masterchef’.
¿Un albanès podria triomfar al Masterchef espanyol? Doncs just al contrari és el que està passant en la versió del popular concurs gastronòmic que emet el canal Top Channel d'Albània, on Francisco Arriola és l'estrella de la primera edició. I, després del cinquè programa (dissabte passat), Arriola, a qui anomenen Paco, és un dels favorits per guanyar els 10.000 euros del premi, malgrat els seus temors inicials: que no l'acceptarien per ser estranger i per tenir problemes amb l'idioma.
Madrileny de 30 anys i casat amb una albanesa (amb qui té un fill petit), Arriola viu a Tirana des de fa un any i es planteja el xou com un desafiament esportiu. «Sues com una gallina, perquè et mous amb tensió, amb 20 olles a la vegada, i quan et surt tot bé és una gran satisfacció, com la que sent un futbolista al marcar un gol -explica a Efe-. I quan no et surt bé, et sents com un futbolista que falla un penal».
La seva passió per la cuina va començar fa sis anys, quan la seva mare es va posar malalta i ell havia de preparar el dinar per als seus cinc germans i el seu pare. «Vaig començar traient receptes dels diaris, primer fàcils, com ous ferrats amb pebrots de Padrón, i després, a poc a poc, els meus germans van estar molt contents del que cuinava», assenyala.
«En un bon plat, el 80% és el sabor, l'amor que hi poses i per a qui estiguis cuinant, mentre que el 20% és la decoració», explica Arriola, que després del concurs aspira a obrir un restaurant espanyol a la ciutat de Tirana. Recorda amb orgull que ve d'un país de «profunda cultura gastronòmica, afavorida per la geografia i els diferents climes, que donen lloc a productes excepcionals i d'on han sortit cuiners de fama mundial», subratlla.
Advocat i organitzador de concerts, Arriola tenia feina a Madrid, però va optar per anar-se'n perquè no li agradava la situació a Espanya, afectada, diu, per una «crisi econòmica i de valors». «Cada cop que posava la tele em deprimia. Me'n vaig anar perquè em produïa molt estrès i tensió i vaig veure que no era un lloc per a mi».
I a Albània està «encantat», perquè ha trobat valors com la solidaritat i l'ajuda, que, segons ell, s'han perdut en una societat espanyola «preocupada només pel futbol». «Espanya és un país més ric que Albània, amb millors carreteres, aeroports... Però Albània té una arma molt potent: la unitat i el suport familiar, tradició que ve de la seva cultura ancestral, i això és fonamental per a mi», destaca.
Notícies relacionadesArriola diu que el repte del Masterchef albanès és canviar la mentalitat respecte a la manera de cuinar. «Els
albanesos aprendran que es poden fer bons plats amb bona presentació i que la rica cuina albanesa va més enllà de pilaf (arròs), pace (tripes), i zgarra korçare (carn a la brasa)».
- La futura gran plaça davant l’edifici Estel contraria els veïns
- Accés a la universitat ¿On es poden veure les notes de selectivitat 2025 a Catalunya a partir d’aquest dimecres? Consulta aquest cercador
- Motor El 2026 no podràs conduir el teu cotxe si no tens això: nous requisits de la DGT
- Revetlla a Catalunya Un bebè d'un mes i un home, ferits greus en una nit de Sant Joan amb un miler d'avisos als bombers
- Rescissió de contracte El sense sostre de l'aeroport de Barajas contractat per un empresari va durar tres dies a la feina: "No era el meu. Era molt dur"
- Previsió de la CNMV El Govern argumenta que la llei li permet demanar "exigències addicionals"
- El BBVA guanya un 2,54% a la borsa i el Sabadell s’anota mig punt
- Sector financer Entre l’alegria reprimida i el càlcul del pas següent
- CONTEXT Decidiran els accionistes
- El Govern complica l’opa al BBVA al vetar una fusió ràpida