ENTREVISTA
Toni Cruanyes: "Vull que el 'TN' sigui una finestra per a l'espectador"
L'excorresponsal de TV-3 a París debuta al capdavant de l'informatiu de nit

Toni Cruanyes, editor i presentador del ’TN vespre’. /
Al periodista Toni Cruanyes, excap d'internacional de TV-3 i excorresponsal de la tele autonòmica a Londres i París, entre altres tasques professionals, li ha tocat abanderar el canvi als informatius de TVC. Admet que s'ho va pensar «molt bé» abans d'acceptar el repte, encara que l'assumeix amb «molta il·lusió». En un moment en què abunda la «trinxera periodística», Cruanyes representa el «relleu generacional» de la redacció. És el nou editor i presentador del 'TN vespre'.
--TVC tanca un cicle i n'obre un altre el 20 de gener.
--Sí, perquè ara és un moment que ha servit per reflexionar i decidir si en cada franja i programa fèiem el que ens demanava el teleespectador. I el 16 de gener es posa en marxa la nova aposta en cada franja horària. En el 'TN vespre' és on es va a visualitzar més.
--¿Esperava que la direcció li fes aquesta oferta?
--No. Sabia que la direcció d'informatius volia que tornés de París i que participés en aquesta renovació de la redacció, però no sabia on.
--¿Hi va donar moltes voltes?
--En el treball de presentació no tinc gaire experiència. Vaig estar un any al 3/24 i tot el que he fet ha sigut maquinària periodística. A més de TV-3, he estat al capdavant d'un diari (Avui) i he treballat en mitjans estrangers. Conec com funciona la redacció, però posar-me al capdavant d'un projecte visual com aquest em sembla que és molta responsabilitat. I per això m'ho vaig pensar molt bé. Al final ho vaig acceptar més perquè em van convèncer que perquè jo pensés que estava fet per a això.
--¿Com ho van aconseguir?
--Em van dir que era una aposta de relleu generacional dins de la mateixa redacció, i aquest crec que és l'element més important, tenint en compte que jo donaré la cara per una feina que farem tots els companys. Ara em toca a mi. Per aquest motiu, accepto el repte en el sentit de dir que tinc la complicitat de la gent de la meva generació.
--És com un abanderat.
--Sí, sí... Suarem, però fa unes setmanes que ho estem preparant. Em fa molta il·lusió.
--¿Ha pensat molt en el seu primer TN vespre?
--Sí, tenim bastant paït el que volem fer, però el que em fa por de la primera nit és com ho rebrà el teleespectador, perquè està molt acostumat a un TN que funciona bé. Hem d'intentar que la satisfacció de l'audiència augmenti i que sigui més important aquesta satisfacció afegida que no la incomoditat pels canvis.
--¿Com serà el nou espai?
--Aprofundirà més en les notícies, tenint en compte que quan la gent arriba a casa, a les nou del vespre, ja ha vist bona part de l'actualitat. El nostre repte és que les notícies tinguin un segon nivell de lectura amb més interpretació.
--¿Un informatiu d'autor?
--No. Si és un informatiu d'autor, ho és perquè l'autor és la redacció de TV-3 i no és l'opinió del seu editor, sinó que serà el marc referencial de TV-3 ampliat amb més potència que ara. Per això hi haurà al plató els nostres especialistes per aprofundir més en els reportatges. I ho haurem de fer sense perdre el ritme d'un programa de màxima audiència.
--La línia entre la informació i l'opinió és molt prima i es corre el risc de traspassar-la. ¿S'ho ha plantejat?
--Per a mi és sagrat que la tele pública de Catalunya no faci opinió en un TN. Donarem un marc interpretatiu per explicar el context, però no direm si estem a favor o en contra d'un tema concret.I encara menys en el clima actual. Els mitjans de comunicació tradicionals i potents tenim la capacitat de representar grans majories de la població, però no hem de caure en l'histerisme de la immediatesa i les trinxeres periodístiques o polítiques directament. Una de les màximes del nostre projecte ha de ser: allà on hi ha confusió i crits, s'ha d'intentar posar tranquil·litat i aclarir coses.
--¿Toca ser especialment acurat amb la imparcialitat?
--Crec que sí. Però no hem de permetre que ens obsessionin els minuts i segons d'aparició dels polítics i després no fer bé la nostra feina, que en el fons és explicar què passa, de forma equilibrada i, sobretot, veraç. Hi ha d'haver equilibri en la presència de les forces polítiques als informatius, però ha de ser de forma general i no obsessiva, perquè això al final deforma la informació.
--Un diputat del PP a Madrid, Daniel Serrano, ha qualificat TV-3 de «sectària». Afirma que els TN són «pura intoxicació».
--En discrepo completament. Seria caure en la trampa per part dels periodistes creure que les trinxeres polítiques, econòmiques, socials i comercials són les nostres. Si hem d'establir una trinxera de la qual no hem de sortir és en defensa de la veritat per explicar el que passa als ciutadans, que és a qui ens devem.
--Serà un TN amb trio masculí: vostè, Artur Peguera, als esports, i Tomàs Molina, al temps. ¿On hi ha la paritat?
--A la redacció, la majoria són dones i pel plató en passaran moltes. El meu equip directe d'edició el formen tres dones i un home. La cap d'edició és Laura Nuñez, que és qui manarà més...
--És la primera vegada que la part informativa l'assumeix només una persona. ¿Trobarem a faltar la parella de presentadors?
--L'objectiu és que sigui un informatiu més coral que mai, perquè al plató hi haurà més redactors de la tele que mai. En cada TN es veurà. Per ser un informatiu curt i per la presència de més gent al plató, ens ha semblat que amb un únic presentador n'hi haurà prou.
--¿Quins són els elements més nous?
--Visualment canvia molt el look del TN i de tots els informatius. És seriós i a la vegada amable. Són colors clars per donar la sensació de claredat i espais molt oberts. Al darrere hi ha una filosofia del que volem fer: una informació en què tots els catalans es puguin sentir còmodes i una informació oberta. Que m'hagin triat a mi en part té a veure amb això: pel meu bagatge de periodisme de carrer i el meu caràcter obert i amable.
--¿Pretén ser una metàfora: claredat en un moment en què abunda la foscor?
--Respirar… TV-3 té l'objectiu de ser el que ha sigut durant 30 anys: un espai franc per a tothom, que tothom a Catalunya s'hi senti còmode i hi vegi representada la seva manera de pensar. A aquest criteri obeeix la resta.
--També aposten per la realitat augmentada.
–L'objectiu és ajudar a la comprensió. En la part més complicada de la informació ens recolzarem molt en els elements gràfics per explicar, per exemple, temes econòmics.
--O sigui, recuperaran els famosos formatgets...
--Sí, però sense obsessionar-nos-hi… Auguro que utilitzarem els grafismes per parlar d'esports, meteorologia i ciència, perquè ens poden ajudar molt a explicar-nos com si estiguéssim en una classe a l'escola. Ens hem de dotar de totes les eines possibles perquè el públic massiu sigui capaç d'entrar en els temes.
--En un escenari de retallades a la TV pública, hi ha hagut crítiques al cost del nou plató.
--No sóc expert en finances de la Corporació, però el decorat dels TN és el més antic de tots els que hi ha a Espanya i el més vell de la història de TV-3: fa més de vuit anys que tenim el mateix plató. S'imposava un canvi. El que passa és que hi ha una transformació més en profunditat en el sistema de funcionament de la TV. El plató serà polivalent i s'hi faran més programes. Si són més diners, no em toca a mi jutjar-ho ni defensar-ho.
--Es vol donar més veu als corresponsals, però TV-3 ha tancat algunes corresponsalies i n'ha reorganitzat altres.
--Qui no hagi tancat corresponsalies i no hagi acomiadat redactors que tiri la primera pedra. La situació actual fa que totes les redaccions estiguin amenaçades. M'agradaria que no s'haguessin tancat el Marroc i l'Amèrica Llatina, però les coses són així i des de la direcció de TV-3 s'han compromès a anar a aquests llocs o a altres quan hi hagi alguna notícia prou important. De moment, s'està complint. Per a mi és un empobriment perdre corresponsals. En sóc un, però ara portaré el vestit de presentador del TN. Al seu interior hi haurà un corresponsal a l'espera del pròxim destí.
--Dedueixo que el seu pas pel plató serà, doncs, transitori.
--Ja ho veurem: dependrà de la gent, de si me'n surto i de si m'hi sento còmode. La tele desgasta la persona que és davant de la càmera. Però també l'ull del que mira i sóc molt conscient que això és una aventura que té data de caducitat. Si és abans o després, ho decidirà el teleespectador.
--¿Li servirà ara d'ajuda la seva etapa a Londres i París?
--Espero que sí. De moment, ja sé fins on puc pressionar els meus companys, com fer-ho, què es pot exigir... Per a mi el periodisme és anar a un lloc on la gent no pot anar, veure què passa i explicar-l'hi. La confiança de l'espectador es basa en això. I en el TN vull que passi així. No és un lloc per a tertúlies, ni per a gent que vingui a explicar les seves opinions, ni cridi ni parli d'oïda. Si ha passat una cosa en algun lloc vull que el TN sigui una finestra per a l'espectador, que et delega perquè li seleccionis les notícies més importants i siguis els seus ulls. El corresponsal és la base d'això.
--¿Ha demanat consell?
--Sí, als meus amics, a la gent que més valoro de la redacció i als que han sigut els meus mestres...
--¿Què li han dit?
--M'han donat ànims, que busqui ser jo mateix davant de la càmera. Moltes vegades la gent et jutja pel que han vist en els altres, i és molt injust. Però és el joc i ho he d'acceptar. A poc a poc he de fer entendre al teleespectador que la meva manera de fer periodisme és molt semblant a la dels que ho han fet fins ara en primera fila.
--Però sense caiguda d'ulls...
--Ha, ha, ha... Cadascú té les seves tècniques comunicatives i la seva manera d'explicar les coses. I la meva ha de ser meva, no la còpia de cap altra.
--I si és l'audímetre el que cau, ¿se'n sentirà responsable?
--Evidentment, és una part de l'anàlisi que faré. Però ningú m'ha plantejat uns objectius en xifres d'audiència. L'objectiu és crear un informatiu perquè la gent s'hi senti còmoda, i la redacció, orgullosa de la nostra feina.
--El programa 8 al dia de Josep Cuní, a 8TV, ha introduït canvis. ¿Cuní és el seu competidor?
--És un amic i un mestre. No competim, perquè fem coses diferents i, fins i tot, són apostes complementàries. N'he après moltes coses. La tele pública i la privada han d'anar juntes, a vegades, i en altres aspectes hem de competir, encara que és en benefici de la pluralitat d'oferta en català.
Notícies relacionades--¿Podria posar-li una puntuació a TV-3, de l'1 al 10?
--Un notable alt. La BBC i France 2 s'emporten l'excel·lent.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"