FICCIÓ
Una 'Riera' a la murciana per combatre la crisi
Els treballadors d'un restaurant graven la seva pròpia sèrie televisiva

Els nens, fills de Magdalena i Perea.
Si a Catalunya degustem cada sobretaula els menús de La Riera,l'exitosa telenovel·la de TV-3 sobre els avatars que viu la família propietària d'un restaurant situat al Maresme, a Múrcia assaboreixen des de fa tres anysLas aventuras de Moriana,una altra ficció ambientada també entre fogons. Però en això s'acaben les similituds.
La producció murciana, que ha emès la televisió autonòmica 7RM i que compta amb milers de visites a internet, és una bona mostra de l'enginy necessari en temps de crisi per poder tirar endavant un negoci. Els protagonistes són els autèntics treballadors d'un restaurant que han vist com l'afluència al seu local no ha deixat de pujar des que s'han fet populars al sortir a la petita pantalla.
«Ens havíem de reinventar, perquè vam començar fent espots publicitaris del local, però això és el que fa tothom», comenta David Perea, guionista, director i creador de la sèrie, a més de propietari de l'establiment: Nuevo Paraje Moriana, un negoci familiar situat al poble d'Alhama, a la serra murciana, en el qual treballen la seva dona, Magdalena (que interpreta lacapa la sèrie), i els seus dos cunyats, ara convertits en actors juntament amb la resta dels treballadors del restaurant, i fins i tot els avis del clan.
MOLT D'HUMOR //L'originalitat i èxit dels anuncis que gravaven per a la tele local els va animar a atrevir-se a rodar una sèrie carregada d'humor, ambientada en el seu restaurant, que van començar a emetre a la cadena del poble i que, al penjar-la a Youtube, van veure com començava a augmentar la seva tirada. Tant, que des de fa un any i mig van fer el salt a la televisió regional, 7RM, on han estat en antena els dijous i els dissabtes a la nit amb fins a un 6% de quota de pantalla, per sobre de la mitjana de la cadena. «A la sèrie, tot és real: el local, els noms dels personatges… Tot, menys les trames, que són esbojarrades i plenes de surrealisme», comenta Perea.
Perquè en les dues temporades que s'han emès deLas aventuras de Morianano hi ha faltat ni la visita de l'extraterrestre ET, ni la construcció d'una màquina del temps ni una transformació en home llop, entre molts altres estranys i divertits successos. Una cuinera enamorada de Bertín Osborne, una cap amb caràcter (la dona de Perea), uns nens molt espavilats (els seus fills) i uns guàrdies civils són alguns dels personatges que van passant per l'establiment, on també hi ha espai per acameosdels clients, que poden aparèixer com a extres. «Hi ha gent que ha vingut a menjar i ens ha deixat el telèfon perquè els truquéssim per a alguna gravació», assegura el director, ja que aprofiten el dia de tancament del local, els dilluns, per fer els rodatges.
CONVIDATS FAMOSOS / També compten en cada episodi amb la participació de convidats especials. Alguns dels que ja els han visitat són el presentador Antonio Hidalgo i l'actor Antonio Dechent(La familia Mata),i en les seves primeres sortides a l'exterior, en un rodatge a Nerja (Màlaga), van tenir Miguel Joven, el Tito de la míticaVerano azul.En la seva agenda ja hi tenen apuntats el director José Luis Cuerda i les actrius Terele Pávez(Cuéntame cómo pasó)i Pepa Aniorte (Águila Roja),«una paisana», ja que esperen visitar aviat Madrid en un altre dels capítols.
«El producte s'ha fet gran lentament», assegura Perea, que abans d'aquesta aventura ja tenia experiència en el mitjà audiovisual en la part tècnica i que havia treballat com a professor de realització cinematogràfica en un curs de la Universitat de Múrcia. També confessa que, malgrat haver anat creixent a poc a poc, no volen perdre l'«estilcutrebuscat de manera premeditada». És un dels «encants» de la sèrie, que segueixen fent «amb gairebé cap recurs: una càmera, un trípode i una perxa», i amb l'attrezzo que els proporciona el dia a dia al restaurant.
I és que, malgrat els focus, els treballadors del Nuevo Paraje Moriana continuen fent la seva feina entre olles, cassoles i menús, i el propietari del local té clar que el principal objectiu de tot plegat és aconseguir augmentar el nombre de comensals del restaurant en els temps tan difícils que corren. Encara que ara, entre les seves especialitats, no tan sols hi figurin les carns a la brasa i els arrossos, sinó també els rodatges televisius.
Vegeu el vídeo d'aquesta
Notícies relacionadesnotícia amb el mòbil o
a e-periodico.cat
- A Ceuta Mor Abdou Ngom, icona de la crisi migratòria per l’abraçada viral a una voluntària de la Creu Roja
- Comerç BCN descarta comprar El Centre de la Vila i deixa pendent el seu futur
- Incivisme Un prostíbul en un pis del carrer d’Aragó causa enuig al Clot
- Dret de rectificació del FC Barcelona
- patrimoni La icònica xarcuteria Puig de Sant Andreu continuarà despatxant
- HEREDITÀRIA Insomni familiar fatal, la malaltia que treu el son i ha matat 35 persones d’una mateixa família a Jaén
- Concentració Feijóo crida a manifestar-se avui a Madrid "per la democràcia"
- Protesta de jutges i fiscals ‘Las mil y una togas’ es planten 10 minuts
- Les Forces Armades celebren el seu dia a Tenerife
- Apunts polítics de la setmana Ayuso i Feijóo, de campanya (per separat)