REPORTATGE
'Salvados' analitza avui la qualitat dels aliments
Évole investiga el grau de toxicitat dels productes que ingerim

Jordi Évole, durant la visita que realitza en una granja porcina en el reportatge ’¿Qué comemos?’. /
Després de l'enrenou social que el programa de La SextaSalvados va muntar la setmana passada amb el programa dedicat a l'accident de metro de València, l'afinat olfacte de Jordi Évole intenta desentranyar si els aliments que consumim són segurs, qui controla els seus components i com són de perjudicials els antioxidants, edulcorants, colorants i conservants, additius que ingerim diàriament a través del menjar. «Hi ha molts motius, molt seriosos, per estar alarmats», comenta Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que és entrevistat en el programa d'avui.
A ¿Qué comemos?, Évole visita una granja de porcs per saber en quines condicions viuen, com s'alimenten i com se'ls medica. Aquí intenta aclarir dubtes sobre si la producció industrial d'aliments ha anat en detriment de la salubritat i si s'ha hagut de pagar algun peatge en salut per tenir productes en abundància i a preus assequibles.
ABOCAMENTS / La pol·lució mediambiental és un altre factor que repercuteix en el que mengem. A l'embassament de Flix (Tarragona), el periodista comprova com els abocaments de la indústria petroquímica han contaminat un nombre important de peixos del delta de l'Ebre. Évole conversa amb Sara del Río, responsable de contaminació de Greenpeace España, que alerta sobre la influència de raons econòmiques a l'hora d'evitar la pol·lució. «Els beneficis de les empreses els interessen més que la protecció de la salut -assenyala l'activista-. Ells seguiran contaminant, mentre nosaltres haurem d'anar canviant la dieta».
Notícies relacionadesSalvadostambé s'interessa pel paper dels organismes encarregats de controlar el que arriba al supermercat, com l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, i què s'imposa a l'hora d'establir aquests controls. Eduard Rodríguez-Farré, professor del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i expert en toxicologia del Comitè Científic de Nous Riscos per a la Salut de la UE, afirma que hi ha «en ús» al voltant de 100.000 productes i «tan sols del 25%» se sap alguna cosa de la seva toxicitat. «No fa falta que els efectes siguin que la gent vagi morint-se pel carrer», adverteix.
Porta constata que el procés de legislació és «extremadament lent i tolerant» amb els riscos i assegura que «no hi ha sistemes eficaços» per detectar «la contaminació» en els animals. En canvi, un altre dels participants, José Miguel Mulet, professor de Biotecnologia i Investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), opina que perquè una persona s'intoxiqui hauria de menjar-se «una tona o dues d'hamburgueses». «Estem parlant més d'una llegenda urbana que de dades sòlides», conclou.
- Un fiasco de 30 milions
- TikTok Polèmica per un vídeo de dues 'influencers' corrent per 'La Florida' amb "olor de kebab": "A l’Hospitalet no fem postureig"
- La casa de l’Eurofighter
- ‘Mi postre favorito’, el film condemnat a l’Iran pel seu "contingut obscè"
- Svitolina perd contra Osaka i pateix la fúria dels apostadors