TELEFILM

'Radiacions' a Televisió de Catalunya

Francesc Orella i Ferran Rañé graven a Badalona a les ordres de Judith Colell

Francesc Orella (esquerra) i Ferran Rañé. En primer terme, Judith Colell.

Francesc Orella (esquerra) i Ferran Rañé. En primer terme, Judith Colell. / JONATHAN GREVSEN

2
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN
BARCELONA

Les tres xemeneies de la central tèrmica del Besòs a la llunyania i el Pont del Petroli de Badalona (un antic pantalà de Campsa reconvertit en mirador) són l'escenari de la gravació deRadiacions, telefilm dirigit per Judith Colell, coproduït per Televisió de Catalunya i Els Quatre Gats Audiovisuals i interpretat per Francesc Orella i Ferran Rañé que, per la seva temàtica, encaixa a la perfecció en el context actual.

Basat en un guió teatral d'Enric Juliana i Julià de Jòdar (arribarà l'any que ve a la sala Beckett de Barcelona, amb Fermí Reixach i Xavier Ruano),Radiacions retrata la trobada turbulenta de dos vells amics -amb cognoms que remeten a dos lluitadors dels anys 50, Ernest Salesa (Orella) i Francesc Lamban (Rañé)-, 30 anys després d'haver-se conegut. Salesa és un advocat «ficat en política, que mou els fils del poder, obsessionat amb la idea de tenir un paper en la societat i tirar endavant grans empreses», explica Orella (Ermessenda, Les veus del Pamano). Té entre mans un projecte, la construcció d'una central nuclear, per al qual necessita l'ajuda del seu amic, un expert en gestió de xarxes socials, que es fa anomenarpostperiodista.

Amb un pressupost de 650.000 euros i 80 minuts de durada, l'obra s'articula, únicament i exclusivament, al voltant de la conversa que mantenen els dos personatges, que remourà fantasmes del passat i recordarà un amor comú (només apareix la seva veuen off). Al llarg del diàleg s'entreveuen temes contemporanis, com són el mecanisme del poder, l'especulació urbanística, el debat ecologista i la funció del periodista i el polític, amb noms i cognoms que «estan en el subconscient» de tothom.

Orella es refereix als dos arquetips com a «bolets» -«Allà on hi ha euros, surten ells»- i «víctimes del pendent a què ens porta la societat actual». Per la seva part, Rañé (El pallasso i el Führer, Quico) destaca el caràcter «polièdric» de la trama i el «tour de force» que ha representat per a tots dos aquesta interpretació.

Notícies relacionades

ATMOSFERA «GRISA» // Per a Colell (Elisa K), acostumada a treballar els silencis i personatges femenins, el rodatge suposa un «gran repte» per la dificultat d'explicar la història de dues personalitats, «molt ambicioses i fosques», que no paren de parlar en una atmosfera «nòrdica i grisa».

Juliana revela l'origen deRadiacions. Als anys 60, l'escriptor Josep Pla va exercir d'«activista pronuclear» quan va advocar per la construcció d'una central nuclear a la platja de Pals (Baix Empordà). Els interessos turístics van fer anar en orris aquell projecte.