Secció recomanada per

Fenomen literari

Enganys, fills secrets i un «‘gilipolles’»: cinc revelacions de la nova biografia d’Elon Musk

Enganys, fills secrets i un «‘gilipolles’»: cinc revelacions de la nova biografia d’Elon Musk
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Elon Musk no és només la persona més rica del món, sinó també una de les més influents i polaritzadores. La figura del magnat tecnològic, al capdavant de gegants empresarials com SpaceX, Tesla i Twitter (ara X), s’ha convertit en una fascinant icona tant per a les seves legions de fans com per als seus crítics. Això explica que la seva nova biografia, que arriba aquest dimarts a les llibreries dels Estats Units, s’hagi convertit en tot un fenomen.

L’autor, el cèlebre biògraf Walter Isaacson, ha explicat en una entrevista a ‘Vanity Fair’ que durant anys s’ha submergit en les diverses «personalitats i dimonis que ballen» al cap de Musk per relatar la «història d’un home impulsiu i fosc, però també arriscat».

Malgrat la seva fama, encara hi ha molts detalls de la vida de Musk per explicar. Tot i que el llibre encara no s’ha publicat a Espanya, algunes informacions ja han sigut filtrades. Aquestes són cinc de les principals revelacions fins ara desconegudes.

Va sabotejar atacs d’Ucraïna

A través del projecte Starlink, Musk proporciona connexió satel·litària a internet per tot el món. Després de la invasió llançada per Rússia, el magnat va habilitar voluntàriament aquesta infraestructura estratègica a Ucraïna per ajudar les seves tropes a defensar el país. Tanmateix, la biografia revela com Musk va anar dubtant d’aquest moviment inicial al veure que els seus serveis eren utilitzats per a la contraofensiva de Kíiv. Va ser llavors quan va decidir intervenir-hi. Segons va avançar la CNN dijous després d’obtenir un extracte de la biografia, Musk va rebutjar les peticions del Govern i l’Exèrcit ucraïnès per donar-los accés a la xarxa per atacar la flota russa al mar Negre, i se saboteja així el seu pla.

Musk va justificar la seva negativa en un missatge a X. «Si hagués accedit a la seva petició, llavors SpaceX seria explícitament còmplice d’un important acte de guerra i escalada del conflicte», va assenyalar. Curiosament, uns dies després el president rus Vladímir Putin ha elogiat la figura de Musk assegurant que és una «persona excepcional» en els negocis privats.

Techno Mecanicus, el seu fill ‘secret’

Fa anys que Musk predica la seva obsessió per la baixa natalitat, un problema que considera una amenaça per a la humanitat molt més forta que l’escalfament global. És per això que ha tingut fins a 10 fills. Tres d’ells han sigut concebuts a través de ventre de lloguer amb la cantant Grimes, però fins ara només se sabia que en tenien dos. La nova biografia revela que l’empresari i la seva exparella van decidir mantenir en secret l’existència d’aquest tercer fill al qual han anomenat Techno Mechanicus. Té un sobrenom, això sí: Tau. Els seus altres dos fills són Exa Dark Sideræl Musk, a qui anomenen ‘Y’, i X Æ A-12, a qui anomenen ‘X’.

No suporta Bill Gates

Elon Musk i Bill Gates es detesten. Tot i que ja es coneixia, la biografia dona nous detalls sobre la tumultuosa relació entre els dos magnats tecnològics. El llibre relata l’emprenyament del director executiu de Tesla quan va saber que Gates va apostar els seus diners en contra de la companyia. «Una vegada que es va assabentar que havia posat en curt les accions, va ser superdolent amb mi», va explicar el pare de Microsoft a Isaacson. «Però és superdolent amb molta gent, així que no t’ho pots prendre com a una cosa personal».

Musk va tallar la seva relació amb Gates, i l’acusa d’hipòcrita per fer donacions filantròpiques contra el canvi climàtic i, alhora, mirar de guanyar diners contra el fabricant de cotxes elèctrics. «En aquest punt, estic convençut que està categòricament boig (i és un ‘gilipolles’ fins a la medul·la)», va indicar Isaacson. «En realitat volia que em caigués bé (sospir)».

Abusos del seu pare

També se sabia que, malgrat créixer en una família adinerada, la infància de Musk va ser traumàtica. I ho va ser per culpa del seu pare, Errol Musk, enginyer electromecànic i copropietari d’una mina de maragdes a Zàmbia. En la biografia, Isaacson assegura que Errol «turmenta Elon», és per això que es van distanciar fa anys. En una entrevista per al llibre, el pare admet que va fomentar una «duresa física i emocional» en els seus fills. Grimes també explica que el trastorn d’estrès posttraumàtic que té Musk l’ha convertit en un home incapaç d’«assaborir l’èxit i olorar les flors», una visió amb què ell està d’acord. 

Va enganyar la seva exparella

La nova biografia també detalla un engany de Musk. El magnat ha tingut 10 fills amb tres dones. Una d’elles és Shivon Zilis, executiva de Neuralink –una altra de les seves empreses–, que va acceptar la proposta com una «espècie de deure social». «Ell realment vol que la gent intel·ligent tingui fills, així que em va animar a fer-ho», va explicar Zilis.

Notícies relacionades

Després d’una fecundació in vitro, el 2021 Zilis va donar a llum dos bessons. Les dues criatures van arribar just quan la llavors parella de Musk, Grimes, estava esperant el seu segon fill. Ara bé, ella no sabia que el seu nòvio tindria dos fills més amb la seva empleada.

La setmana passada, Grimes va publicar un missatge a X dirigit a Isaacson que després va esborrar. «Digues a Shivon que em desbloquegi i digues a Elon que em deixi veure el meu fill o sisplau respon al meu advocat», va escriure. «Ni tan sols se m’ha permès veure una foto d’aquests nens fins aquest moment, malgrat que la situació està destrossant per complet la meva família». Ahir va dir que tot s’havia arreglat.