Bloqueig a l’accés a Internet

Ucraïna denuncia la «ignorància i enorme ego» d’Elon Musk per sabotejar atacs a Rússia

Ucraïna denuncia la «ignorància i enorme ego» d’Elon Musk per sabotejar atacs a Rússia

Gonzalo Fuentes / Reuters

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’assessor presidencial ucraïnès Mikhailo Podoliak va acusar el multimilionari nord-americà i amo de la xarxa de satèl·lits Starlink, Elon Musk, de facilitar l’assassinat de civils i nens amb la seva decisió de deshabilitar els satèl·lits d’aquest tipus que utilitza l’Exèrcit ucraïnès perquè aquest no pogués atacar la flota russa a la costa de Crimea.

«De vegades un error és molt més que un error. Al no permetre, amb interferències en els Starlink, que els drons ucraïnesos destruïssin una part de la flota militar russa, Elon Musk va permetre a aquesta flota llançar míssils Kalibr a les ciutats ucraïneses», va escriure Podoliak a la xarxa social X, que també és propietat de Musk.

L’assessor de la presidència ucraïnesa, que és sovint l’encarregat de comunicar les posicions més dures i incòmodes de l’administració de Volodímir Zelenski, va afegir que «hi ha civils, nens morint» a conseqüència d’aquesta decisió de Musk.

Podoliak va publicar aquest missatge després que una nova biografia de Musk hagi revelat que el propietari de Starlink va demanar als seus enginyers que deshabilitessin satèl·lits Starlink utilitzats per Ucraïna per frustrar un atac de les forces ucraïneses contra la flota militar russa a prop de la costa de Crimea.

Segons el llibre, Musk va desatendre els precs dels ucraïnesos perquè restablís la connectivitat i va acabar frustrant l’atac. El multimilionari hauria pres aquesta decisió per por que Rússia respongués amb armes nuclears a un atac contra Crimea.

Ucraïna ha atacat repetidament Crimea per diversos mitjans sense que s’hagi produït una resposta nuclear de Rússia.

Notícies relacionades

Musk ha criticat que s’enviï armament a Ucraïna i ha demanat a Kíiv que cedeixi part del seu territori a Rússia. L’emprenedor d’origen sud-africà també ha rebut retrets per fer broma a la seva xarxa social amb dirigents russos coneguts pels seus virulents atacs contra els ucraïnesos, com Dmitri Medvédev.

L’assessor presidencial ucraïnès ha atribuït l’actitud de Musk cap a Ucraïna a «la ignorància i un enorme ego». «La qüestió, no obstant, segueix allà: ¿per què alguna gent vol defensar de manera tan desesperada criminals de guerra?», ha escrit Podoliak.