Secció recomanada per

Apple es llança: així serà el seu propi ChatGPT
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Apple es prepara per saltar al camp de la intel·ligència artificial (IA). L’empresa de Cupertino està desenvolupant en secret eines conversacionals similars al famós ChatGPT, un projecte anomenat Ajax, segons va informar ‘Bloomberg’ aquest dimecres.

Fonts internes han explicat al diari que l’empresa creadora de l’iPhone treballa tant en la creació d’un xatbot, que els enginyers anomenen ‘Apple GPT’, com d’un gran model de llenguatge (LLM, per les seves sigles en anglès), la tecnologia que permet a aquests programes aprendre dels milers de dades que extreu d’internet per respondre als dubtes dels usuaris de manera plausible.

‘Bloomberg’ informa que aquest projecte, desenvolupat de manera silenciosa, encara no té una data de llançament al públic, tot i que també apunta que es podria presentar en un acte fixat per a l’any vinent. Els executius d’Apple, indica el rotatiu, estan en procés de decidir com s’obrirà l’ús d’aquestes eines d’IA als consumidors.

L’Ajax s’executa en els serveis de núvol de Google i cada vegada més empleats de la companyia estan testejant el xatbot, tot i que l’accés és limitat. Les últimes setmanes, Apple ha publicat ofertes de feina en què busca professionals amb «sòlids coneixements de grans models lingüístics i IA generativa».

Carrera empresarial

Notícies relacionades

Fins ara, Apple s’havia mantingut allunyada de la carrera empresarial en què gegants com Microsoft, Google i Meta estan competint per mirar de ser els primers a dominar un mercat que promet beneficis de milers de milions d’euros. La companyia liderada per Tim Cook ha evitat pronunciar el terme de moda de la indústria i fins i tot ha prohibit als seus treballadors fer servir ChatGPT per por de filtracions sobre els seus projectes. Mentrestant, la firma ha apostat per altres camps emergents amb la presentació de les seves ulleres que barregen realitat augmentada i realitat virtual.

Microsoft ha invertit un total d’11.000 milions de dòlars en OpenAI, l’empresa que ha creat ChatGPT, per integrar aquesta eina en els seus serveis d’ofimàtica. Google, pionera en el camp de la IA, ha llançat el seu xatbot Bard, l’ús del qual s’ha obert a Espanya fa poc més d’una setmana. Meta va anunciar dimarts que, a diferència dels rivals, obriria l’accés al codi de la seva IA al gran públic perquè puguin utilitzar-lo per crear nous productes. Malgrat que al febrer va demanar que s’interrompés el desenvolupament d’aquesta tecnologia, el magnat Elon Musk va anunciar el 12 de juliol la creació de la seva pròpia empresa en aquest camp, xAI.