Secció recomanada per

Nou escàndol en la criptoeconomia

Els Estats Units estudien prohibir Binance, la plataforma de criptomonedes més gran del món

Les autoritats acusen la companyia de comerç de criptoactius d’utilitzar una estructura «intencionadament opaca» i d’ajudar els seus clients a eludir les lleis mitjançant l’ús d’empreses fantasma

Els Estats Units estudien prohibir Binance, la plataforma de criptomonedes més gran del món
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Males notícies per a la criptoeconomia. Els Estats Units podrien prohibir Binance, la plataforma de comerç de criptomonedes més gran del món, al considerar que l’empresa hauria estat operant de manera il·legal al país.

Aquest dilluns, la Comissió de Comerç de Futurs de Matèries Primeres (CFTC, per les seves sigles en anglès) va anunciar haver presentat una demanda contra el principal gegant del sector, que acumula més de 100 milions d’usuaris arreu del món. En aquesta demanda se l’acusa de no haver registrat la seva activitat davant les autoritats i d’haver perpetrat «múltiples violacions» de nombroses lleis financeres nord-americanes, entre elles les que estan destinades a evitar l’ús de les divises virtuals per al blanqueig de capitals.

És per això que les autoritats han sol·licitat a un tribunal federal d’Illinois multar Binance i prohibir de manera permanent el seu registre i el seu poder de negociació.

Estructura «opaca»

Aquesta demanda civil apunta al fundador i director executiu de Binance, el multimilionari canadenc d’origen xinès Changpeng Zhao. Els reguladors nord-americans assenyalen que Binance va utilitzar una estructura corporativa global «intencionalment opaca» per esquivar la seva supervisió, que no va exigir als seus clients verificar la seva identitat i que fins i tot els va assessorar per ajudar-los a «eludir els controls de compliment» de les autoritats utilitzant xarxes VPN i empreses fantasma. La demanda també afecta tres entitats que realitzaven aquestes operacions als EUA.

«Durant anys, Binance sabia que estava violant les normes de la CFTC, treballant activament tant per mantenir els diners fluint com per evitar el compliment. Això hauria de ser una advertència que la CFTC no tolerarà l’evasió voluntària de la llei nord-americana», va assenyalar en un comunicat Rostin Behnam, president de CFTC. Binance hauria violat les lleis nacionals «per maximitzar els beneficis empresarials».

«Aquesta denúncia és inesperada i decebedora», ha respost Binance, assegurant que treballa colze a colze amb les autoritats.

Tremola la criptoeconomia

Notícies relacionades

La notícia ha tornat a posar el mercat mundial de les criptomonedes en números vermells, que va caure un 2,8% fins als 1,17 bilions de dòlars, segons Coingecko. Bitcoin, la criptodivisa de més reputació, ha caigut un 1,17% en les últimes hores, situant-se per sota dels 25.000 euros de valor. En els últims cinc dies la caiguda ha estat del 4,4%. Després d’un 2022 negre en el qual es va desplomar un 65%, el valor de Bitcoin ha remuntat gairebé un 62% des de començament d’any.

L’acusació contra Binance arriba una setmana després que la Comissió de Borsa i Valors dels EUA (SEC, per les seves sigles) advertís la plataforma de criptocomerç Coinbase, un altre gegant del sector, que havia identificat possibles violacions de la llei. La potencial sanció ha fet que en una setmana el seu valor s’hagi enfonsat un 26%. Les autoritats han intensificat la seva vigilància sobre la indústria dels criptoactius, especialment després que l’any passat les ‘males praxis’ desencadenessin un efecte arrossegament que va portar a la fallida pesos pesants com FTXo Genesis, entre moltes d’altres.