Hivern cripto

De Kim Kardashian a Justin Bieber: l’enfonsament de les criptomonedes atrapa els famosos que les van promocionar

  • Després de veure com més de 2.000 milions de dòlars es van esfumar el 2022, els inversors afectats per la caiguda del mercat de les divises digitals denuncien les celebritats que van prestar la seva imatge per blanquejar-les

De Kim Kardashian a Justin Bieber: l’enfonsament de les criptomonedes atrapa els famosos que les van promocionar

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No en soc expert ni ho he de ser, perquè amb FTX tinc tot el que necessito per comprar, vendre i comerciar criptomonedes de manera segura». Al març, l’estrella de l’NBA Stephen Curry protagonitzava un anunci en el qual lloava FTX i instava a confiar en la que llavors era una de les plataformes d’intercanvi de criptodivises més importants del món. Vuit mesos després, la companyia es declarava en fallida per un potencial frau en la gestió d’aquests actius que va arrossegar milers d’inversors i, de la nit al dia, va evaporar més de 8.000 milions de dòlars dels seus clients.

El col·lapse d’FTX i la caiguda en desgràcia del fundador, el jove empresari Sam Bankman-Fried, va posar el punt final a un any negre per a l’esquerdat mercat de les criptomonedes. El 2022, el sector ha perdut més de 2.000 milions, el valor de bitcoin s’ha desplomat gairebé un 63% i empreses prestamistes i fons de cobertura s’han desplomat. Els discursos prometedors sobre com pots apostar i fer-te ric en un dia han deixat pas a una reacció de desconfiança que està torpedinant la nova economia que semblava que estava florint. El barco s’està enfonsant i els inversors hi han quedat atrapats.

Fa tan sols un any, tota mena de celebritats van prestar la seva imatge per contribuir a normalitzar el mercat de les criptomonedes i van bombardejar els fans amb missatges motivacionals. «La fortuna afavoreix els valents», deia l’actor Matt Damon en un èpic anunci de la plataforma Crypto.com. Si l’home va aconseguir anar a la Lluna, venia a dir, els «mortals com tu i jo» també es poden forrar invertint en criptos.

Llavors, esportistes d’elit com Andrés Iniesta, Serena Williams, Floyd Mayweather Jr. i Naomi Osaka; models com Kim Kardashian; cineastes com Spike Lee; intèrprets com Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow i Larry David, i artistes com Madonna i Justin Bieber van ser alguns dels que s’hi van sumar. D’altres, com la llavors parella formada per l’estrella del futbol americà Tom Brady i la model Gisele Bündchen, no només van participar en el blanqueig, sinó que també van passar a ser accionistes de la fallida FTX. Fins i tot celebritats d’internet, com el youtuber Logan Paul, han sigut acusades d’impulsar projectes cripto fraudulents.

Denunciar les ‘celebrities’

Amb aquests escàndols en primera pàgina, el temor i el recel han passat a dominar el mercat. Aquest clima ha portat els famosos a guardar silenci. Però això no està evitant que les demandes presentades contra aquestes empreses també incloguin acusacions contra ells per haver incorregut en una suposada «conducta enganyosa».

«Eren genis de les relacions públiques i del màrqueting i sabien que un esquema Ponzi –un tipus d’estafa piramidal– tan massiu només podia tenir èxit amb l’ajuda i la promoció de les celebritats i persones influents més famoses, respectades i estimades del món», explica David Boies, advocat que lidera una denúncia presentada al desembre. Boies és conegut per haver representat l’exvicepresident dels Estats Units Al Gore en la impugnació de les eleccions presidencials de l’any 2000 contra George Bush.

Cada vegada més inversors busquen que es depurin responsabilitats per la promoció d’actius financers fallits. Segons va advertir la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units el 2017, el fet que personatges famosos animin el públic a comprar criptomonedes «pot ser il·legal si no revelen la naturalesa, la font i la suma de qualsevol compensació pagada, directament o indirectament, per l’empresa a canvi de la venda [del producte]».

Notícies relacionades

Tot i així, demostrar la culpa dels famosos no és tasca fàcil. El mes passat, un jutge federal de Califòrnia va desestimar una demanda col·lectiva contra celebritats com Kim Kardashian per induir a la compra d’EMax, una criptomoneda amb un valor que es va disparar després de promocionar-la a Instagram però que poc després es va desplomar. Els impulsors s’haurien embutxacat milions de dòlars en beneficis amb aquesta presumpta estafa, segons ha destapat una investigació de la revista ‘Forbes’. A l’octubre, l’estrella de la telerealitat va acceptar pagar 1,26 milions de dòlars per posar fi a les acusacions sobre que no havia informat que va cobrar 250.000 per aquesta publicació, tot i que no va admetre si havia comès cap delicte.

Tot i així, l’acumulació de fraus, projectes fallits per negligència i pèrdues milionàries dels inversors està incrementant la pressió perquè el Congrés intervingui en l’assumpte i posi normes en un mercat tan desregulat com volàtil.