Secció recomanada per

Crisi de l’empresa

¿Twitter en fallida? El deute de la xarxa social posa Elon Musk contra les cordes

El magnat estudia vendre accions de Tesla o declarar la fallida de la plataforma per poder pagar els interessos dels préstecs que va obtenir dels bancs

¿Twitter en fallida? El deute de la xarxa social posa Elon Musk contra les cordes
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La fallida no està descartada». En la seva primera reunió amb els empleats de Twitter, el 10 de novembre, Elon Musk els va advertir que «sense ingressos significatius» la xarxa social podria no sobreviure a la incertesa econòmica que colpeja el sector tecnològic. Poc més de dos mesos després, el que semblava l’enèsima ‘boutade’ del controvertit empresari pren forma d’amenaça real a mesura que s’acosta el termini perquè pagui part del deute que va contraure per finançar la compra de la plataforma. I, com va avançar, la fallida és una opció sobre la taula.

A l’octubre, Musk va acabar acatant el que havia pactat a l’abril i va efectuar la compra de Twitter per 44.000 milions de dòlars (uns 41.000 milions d’euros). Per poder portar a terme aquesta operació, el cap de Tesla va acordar un préstec de 13.000 milions amb un conjunt de bancs encapçalats per Morgan Stanley, Barclays i Bank of America, que van fixar uns interessos d’uns 1.500 milions anuals per ajudar en el finançament. Aquest deute va quedar vinculat corporativament a Twitter, no a Musk.

En els pròxims dies, Twitter afronta una prova vital. A finals de gener venç el primer termini perquè la companyia aboni part d’aquest deute, una part que seria d’uns 300.000 dòlars. Per poder complir aquesta obligació, Musk estudia opcions com buidar les reserves d’efectiu de Twitter –d’uns 1.000 milions– o vendre accions de Tesla per obtenir diners, una cosa que ja ha fet en el passat. Des de l’abril passat, la seva participació en la companyia de vehicles elèctrics ha caigut de 170.000 milions als 50.000 milions actuals.

En cas de veure’s incapacitada per sufragar aquest pagament, la xarxa social fins i tot podria acollir-se a un procediment de fallida, segons van assenyalar fonts coneixedores de la situació al ‘Financial Times’. Aquesta opció, improbable tot i que no impossible, portaria Musk a perdre el control de l’empresa. També perdria la seva inversió personal a Twitter, de 26.000 milions. Els tribunals nord-americans haurien de portar a terme una reestructuració del deute i prioritzarien el reembors del prestat pels bancs per sobre del que Musk i altres inversors van posar de la seva butxaca per comprar la xarxa social.

Twitter, negoci deteriorat

La inversió gegant que ha fet a Twitter i la pressió per fer front als pagaments del deute han portat Musk a accelerar tota mena de canvis. D’una banda, ha adoptat mesures polèmiques per retallar les despeses de la companyia, com l’acomiadament de fins a un 80% dels seus treballadors i deixar de pagar el lloguer de les seves oficines. De l’altra, ha buscat a la desesperada noves fonts d’ingressos, com el pla de subscripció Twitter Blue, que permet als usuaris pagar per accedir a beneficis com el pin blau de verificació de compte.

No osbtant, la situació financera de Twitter continua sent crítica. El 2021, la xarxa social va tenir pèrdues de 221 milions de dòlars. Musk ha dit que els ingressos han caigut des de la seva adquisició. I és que, sumat a la incertesa econòmica, alguns dels canvis que ha anat introduint de manera caòtica han fet que 500 dels seus principals anunciants (el pilar del seu negoci) hagin paralitzat les seves inversions. Això, segons va avançar ‘The Information’, hauria portat a una caiguda dels ingressos diaris del 40%.

Les perspectives per al 2023 no són bones. La firma d’anàlisi de mercat Insider Intelligence estima que Twitter perdrà usuaris fins a portar al seu pitjor nivell des de 2014 i augura que els ingressos no creixeran en els dos pròxims anys.

«No estic en el meu millor moment»

Notícies relacionades

Twitter busca una sortida a aquest dilema. Banquers consultats pel ‘Financial Times’ van assenyalar que Musk ja està negociant un possible acord amb els prestamistes que li permetria guanyar temps mentre tanta de donar la volta al negoci de la xarxa social. «L’amenaça de fallida pot ajudar-lo a obtenir concessions dels creditors, però una declaració real no l’ajudaria gaire», precisen. Fins i tot existeix l’opció que el magnat miri de comprar deute de Twitter a baix preu per rendibilitzar-la si en el futur aconsegueix que la plataforma tingui èxit.

La mala situació financera de Twitter està contagiant Musk i les seves altres empreses. Per finançar la seva compra de la xarxa social, el magnat va comprometre part de les seves accions a Tesla com a garantia dels préstecs bancaris, una exposició que podria créixer. No obstant, el valor de Tesla es va enfonsar un 65% l’any passat. Aquesta devaluació ha fet que Musk deixi de ser l’home més ric del planeta i sigui el primer en la història a perdre una fortuna de 200.000 milions, minvant la seva capacitat empresarial. «Per desgràcia, no estic en el meu millor moment», va confessar Musk dilluns durant el judici en què accionistes de Tesla l’acusen d’un presumpte frau borsari. Té raó.