Secció recomanada per

Setge a les tecnològiques

Els Estats Units denuncien Google per monopoli

El Govern i vuit estats demanden el gegant d’internet per abusar del seu «poder monopolístic» en el mercat de la publicitat digital

Els Estats Units denuncien Google per monopoli

EFE / JOHN G. MABANGLO

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur cop a Google. El Govern dels Estats Units i vuit estats més han denunciat el gegant tecnològic per un presumpte monopoli en el mercat de la publicitat digital. En la seva demanda, presentada aquest dimarts davant els tribunals, acusen la multinacional d’abusar del seu «poder monopolístic» per beneficiar el seu negoci i perjudicar el de la seva competència.

«El comportament anticompetitiu de Google ha elevat les barreres d’entrada a nivells artificialment alts, ha obligat competidors clau a abandonar el mercat d’eines de tecnologia publicitària, ha dissuadit competidors potencials d’entrar en el mercat i ha deixat els pocs competidors de Google marginats i en desavantatge injust», diu el text, encapçalat pel Departament de Justícia.

En la seva demanda, les autoritats nord-americanes demanen al tribunal que obligui Google a desprendre’s dels seus negocis publicitaris. L’any passat, la companyia va mirar d’esquivar aquesta denúncia separant el seu negoci de subhastes d’anuncis –que col·loca publicitat a les pàgines web dels clients– de la seva divisió de publicitat digital. Tanmateix, la va col·locar sota el paraigua d’Alphabet, la seva propietària. Aquest canvi no ha convençut el Departament de Justícia, que torna a la càrrega contra Google i l’acusa d’actuar a fi de «neutralitzar o eliminar» els seus competidors.

Líder del mercat publicitari

Google domina el mercat de la publicitat digital. La companyia californiana va ingressar el 2022 uns 168.440 milions de dòlars per anuncis digitals, segons estimacions de la firma d’anàlisi de mercats Insider Intelligence. Cap empresa al món obté tants beneficis en aquest camp i tan sols Meta, propietària de Facebook i Instagram, s’acosta a aquestes xifres.

Notícies relacionades

A més, la publicitat digital és clau per al negoci de Google, i suposa més d’un 80% dels seus ingressos. Així, la petició de les autoritats de desprendre’s d’aquesta part del seu negoci podria perjudicar seriosament la multinacional.

Els EUA estrenyen així el setge sobre els gegants del sector tecnològic per la seva concentració de poder. Ja el 2020, el Departament de Justícia va demandar Google, acusant-la d’actuar també com un monopoli il·legal del mercat de les recerques web, un negoci que també domina amb mà de ferro gràcies al seu popular cercador. La companyia està mirant de frenar aquestes acusacions per la via judicial.