GUERRA A SILICON VALLEY

Els EUA demandaran Google per monopoli

El Departament de Justícia denunciarà que la companyia va tenir una conducta anticompetitiva per preservar els seus monopolis de recerca i publicitat

La demanda pot obrir una dura batalla judicial que no s'ha viscut als EUA des dels 90 i que sacsegi altres gegants tecnològics

zentauroepp52297507 files  in this file photo taken on november 01  2018 google 200711174822

zentauroepp52297507 files in this file photo taken on november 01 2018 google 200711174822 / TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Google pot acabar assegut al banc dels acusats. El Departament de Justícia dels Estats Units presentarà aquest dimarts una demanda en la qual s’acusa el gegant tecnològic de portar a terme pràctiques anticompetitives i abusar del seu domini del mercat per mantenir el seu monopoli de motors de cerca i publicitat, segons ha avançat el ‘Wall Street Journal’.

S’espera que la demanda es presenti durant el dia d’avui davant un tribunal federal de Washington i que s’apunti que Google manté la seva quota de poder a través d’«una xarxa il·legal d’acords comercials que exclouen els competidors», com han assenyalat alts funcionaris de Justícia al rotatiu.

El Govern també al·legarà que Google, propietat de la matriu Alphabet, ha destinat milers de milions de dòlars obtinguts gràcies al seu domini del mercat publicitari a internet per pagar fabricants de telèfons mòbils, companyies i navegadors perquè Google fos el seu motor de recerca predeterminat. És el que fa que tant si utilitzes Android o iOS al teu ‘smartphone’ com si utilitzes Safari o Mozilla al teu ordinador les recerques a internet siguin, per defecte, a través de Google i no d’una altra plataforma.

Setge a les tecnològiques

Notícies relacionades

La demanda contra Google podria obrir la porta a un escrutini més gran dels gegants tecnològics i el seu poder absolut al mercat. A més s’espera també que aquesta demanda sigui el desafiament legal més important a una empresa als EUA per les seves pràctiques de monopoli des de la denúncia contra Microsoft dels anys 90.

La demanda fa dues setmanes que s’està gestant després que el Comitè Judicial de la Cambra de Representants presentés un informe en què acusava les grans tecnològiques de Silicon Valley (Google, Amazon, Facebook i Apple) d’actuar com a monopolis i sol·licitant el seu desmembrament per afavorir la competència. L’informe assenyalava que, a més de pagar per ser el cercador predeterminat, Google ha ampliat el seu domini entre els motors de recerca afegint informació de tercers sense permís.