Secció recomanada per

Abús de poder

La UE multa Google amb 4.125 milions d’euros pel cas Android

El Tribunal General confirma la sentència antimonopoli contra la multinacional tecnològica per abusar del seu domini al mercat mòbil per anul·lar la competència i rebaixa un 5% la sanció, que continua sent de rècord

La UE multa Google amb 4.125 milions d’euros pel cas Android
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop històric contra Google. El Tribunal General de la Unió Europea ha confirmat «en gran mesura» aquest dimecres que la multinacional tecnològica nord-americana va abusar del seu domini al sector de la telefonia mòbil a través del control d’Android per anul·lar la competència. La justícia ha desestimat així el recurs legal presentat per Google i ha fixat en 4.125 milions d’euros la multa per aquest comportament antimonopoli, una sanció rècord.

«Es desestima essencialment l’acció interposada per Google», ha resolt el tribunal en el seu esperat pronunciament. La cort ha considerat «apropiat» reduir un 5% l’import de la multa imposada per Brussel·les el 2018, que llavors era de 4.343 milions d’euros. Tot i així, l’import actual continua sent el més elevat de la història de la UE.

Abusos il·legals

Més enllà d’aquesta petita rebaixa, la sentència de la justícia europea confirma que Google va aplicar de manera il·legal restriccions als fabricants de dispositius mòbils que utilitzen el sistema operatiu Android per consolidar la seva posició dominant. Així, Google va aprofitar el seu domini d’Android per imposar per defecte el seu motor de cerca i el navegador Chrome en aquests telèfons, mètode del qual es va utilitzar per esclafar els seus rivals.

«Google va imposar la seva voluntat als fabricants de telèfons que, de fet, van impossibilitar la competència en les recerques i altres serveis. Hem de donar una oportunitat a la competència a les plataformes digitals, ja que això aporta opcions i molts més beneficis tant per als consumidors com per als anunciants», ha explicat Tommaso Valletti, cap de competència de la Comissió.

Android, propietat d’Alphabet (empresa matriu de Google), domina el mercat mòbil a Europa amb una quota del 67,21%, mentre que iOS, el sistema operatiu que utilitzen els iPhone d’Apple, es queda amb un 32,11%. En la seva apel·lació, l’empresa sancionada va assenyalar a la UE que Apple també donava preferència als seus serveis, com el navegador Safari, als seus dispositius.

La multa més elevada de la història

Notícies relacionades

D’aquesta manera, la justícia europea dona un cop gairebé definitiu a un cas que Brussel·les va obrir ja el 2015 i que des d’aleshores ha sigut disputat als tribunals. No obstant, no és el definitiu. A Google li queda una última oportunitat per ampliar la batalla legal i mirar de frenar aquesta multa, i és que pot recórrer la sentència al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), una instància superior a la cort que ha dictaminat la resolució actual.

El d’Android és un dels tres grans casos contra Google presentats per la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager. La sentència és una necessitada victòria per a la UE, que en els últims mesos ha vist com la justícia revertia multes contra altres gegants tecnològics, com Intel i Qualcomm.