Secció recomanada per

250.000 EUROS

Multa a LaLiga per 'espiar' amb la seva aplicació

L'Agència de Protecció de Dades sanciona l'entitat esportiva per utilitzar la seva 'app's per rastrejar els bars que pirategen les retransmissions de futbol

zentauroepp14144834 29 09 2010 barcelona huelga general partido bar a kazan en e190611194134

zentauroepp14144834 29 09 2010 barcelona huelga general partido bar a kazan en e190611194134 / ALEX BELLART

3
Es llegeix en minuts

Desprésd’un any d’investigació, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha sancionat amb 250.000 euros LaLiga per una infracció del principi de transparència a l’hora d’informar en la seva ‘app’ oficial sobre l’ús de la funcionalitat del micròfon als telèfons mòbils en el moment de la seva activació.

Segons l’AEPD, aquesta aplicació de LaLiga, que permet als més de quatre milions d’abonats al servei seguir en directe els resultats de la jornada de futbol (a través dels seus telèfons), s’ha utilitzat perescoltarles converses dels usuaris per intentar localitzar aquells establiments públics que ofereixen partits de la Lliga amb senyals piratejats.

Aquesta funció, que l’AEPD considera una recopilació de dades personals, permet a LaLiga localitzar i connectar remotament el micròfon de l’usuari que tingui instal·lada la seva ‘app’, i gravar el so ambient del seu entorn, per captar si hi ha una emissió d’un partit televisat i si és pirata.    

Al conèixer la sanció, LaLiga ha anunciat aquest dimarts, 11 de juny, que acudirà a la via judicial perquè discrepa “profundament” de la decisió i rebutja la sanció imposada per “injusta”. “L’AEPD no ha fet l’esforç necessari per entendre com funciona la tecnologia”, ha criticat.

LaLiga ha assegurat que impugnarà judicialment la resolució “per demostrar que la seva actuació ha sigut a tota hora conforme a dret i responsable” i ha argumentat que ha complert “a tota hora amb els principis i requisits” establerts en el reglament general de protecció de dades i la llei orgànica de protecció de dades i de garanties dels drets digitals, i en les guies i directrius publicades fins ara per les autoritats de control, inclosa l’AEPD.

L’entitat esportiva ha defensat que, perquè la funcionalitat del micròfon sigui activa, “l’usuari ha d’atorgar expressament, proactivament i en dues ocasions el seu consentiment, per a la qual cosa és degudament i detalladament informat; de manera que no es pot atribuir a LaLiga falta de transparència o informació sobre aquesta funcionalitat”. A més, ha recalcat que aquells que no prestin el consentiment igualment poden continuar utilitzant l’‘app’ “sense cap limitació”.

Impossibilitat tècnica

En aquest sentit, ha recordat que, en el seu escrit d’al·legacions, va explicar que la tecnologia utilitzada està dissenyada “per generar exclusivament una empremta de so concreta (‘fingerprint’ acústic)”. “Aquesta empremta digital només conté el 0,75% de la informació i es rebutja el 99,25% restant; per tant, és tècnicament impossible interpretar la veu o les converses humanes. Aquesta empremta es transforma en un codi alfanumèric (‘hash’), que no és reversible al so original.

“El funcionament de la tecnologia ha sigut avalat per un informe pericial independent, que, entre altres arguments favorables a la posició de LaLiga, conclou que aquesta tecnologia ‘no permet que LaLiga pugui conèixer el contingut de cap conversa ni identificar els seus potencials parlants’”, afegeix l’entitat.

A més, segons LaLiga, l’informe afegeix que aquest mecanisme de control del frau “no emmagatzema la informació captada del micròfon del mòbil” i “la informació captada pel micròfon del mòbil és sotmesa en el mateix mòbil a un complex procés de transformació que genera un resultat irreversible”.

“Tota aquesta tecnologia es va implementar per assolir un objectiu legítim, que és complir l’obligació de LaLiga de vetllar per la preservació de les condicions de comercialització i explotació dels drets audiovisuals”, ha argumentat.

Així mateix, LaLiga ha defensat que “no estaria actuant diligentment si no posés tots els mitjans i tecnologies al seu abast per lluitar contra la pirateria”.  lluitar contra la pirateria“Es tracta d’una tasca especialment rellevant tenint en compte l’enorme magnitud del frau al sistema de comercialització, que s’estima en uns 400 milions d’euros anuals aproximadament”, ha remarcat.

Notícies relacionades

L’AEPD ordena a LaLiga introduir mecanismes que reforcin el coneixement per part de l’usuari del moment en què aquesta funcionalitat estigui en ús. “Ja no procedeix l’aplicació de les modificacions que indica l’AEPD, perquè aquesta funcionalitat deixarà de ser utilitzada al finalitzar la present temporada (30 de juny), com estava inicialment previst”, ha aclarit l’entitat esportiva.

Finalment, LaLiga ha anunciat que continuarà testant i implementant noves tecnologies i innovacions que li permetin millorar l’experiència dels seus aficionats i “lluitar contra aquesta gravíssima xacra que és la pirateria”.