SOLUCIONS ENERGÈTIQUES INTEL·LIGENTS

BCN aposta per sistemes centralitzats de calor i fred

En l'actualitat ja funcionen dues grans xarxes que cobreixen més de 20 quilòmetres de quadros, amb dos centrals en marxa

3
Es llegeix en minuts

Barcelona aposta per les solucions energètiques 'smart' basades en instal·lacions d'alta tecnologia amb telecomunicació entre els edificis connectats, la xarxa i les centrals, per gestionar en temps real la corba de demanda i de la producció d'energia ('smartgrid'). La ciutat compta avui amb dues àmplies xarxes i n'hi ha en projecte una tercera.

La producció centralitzada que és capaç d'oferir una xarxa de calor i fred resulta altament avantatjosa en comparació amb els sistemes convencionals individuals de producció, ja que permet utilitzar les energies renovables i residuals i, conseqüentment, afavoreix la reducció d'emissions de CO2. També permet la incorporació d'avenços tecnològics en un sol punt, sense necessitat de fer-ho en cada un dels edificis.

Segons fonts de l'Ajuntament de Barcelona: 's'enfoquen al desenvolupament sostenible: valorització dels recursos locals, reducció de l'impacte de les instal·lacions de producció sobre el medi ambient, reducció del consum d'energia d'origen fòssil i de les emissions de gasos d'efecte hivernacle'.

SITUACIÓ ACTUAL

Actualment, la xarxa urbana de fred i calor disposa de 14 quilòmetres que connecten 50 edificis al Fòrum i al districte 22@, i de 7 quilòmetres que vinculen vuit edificis a la Zona Franca, amb dues centrals de generació de calor en marxa i una altra més projectada.

La xarxa respon a objectius d'autosuficiència energètica i de desenvolupament urbanístic intel·ligent de la ciutat, que inclou tres aspectes fonamentals, segons fonts del consistori català: "la reducció del consum sense disminuir les prestacions i l'augment de la generació d'energia distribuïda, així com l'extensió de solucions 'smart cities' per al desenvolupament urbanístic de la ciutat".

CENTRAL DE LA ZONA FRANCA

La central de la Zona Franca, recentment inaugurada, permetrà a la ciutat deixar d'emetre cada any 13.400 tones de CO2 i una reducció de l'1% en la despesa d'electricitat. Les instal·lacions compten amb una planta de biomassa que aprofitarà 28.000 tones de residus procedents dels parcs i jardins de Barcelona, així com de zones forestals pròximes.

La previsió apunta a poder proveir una àrea de 15 milions de metres quadrats, fet que converteix Barcelona en ciutat pionera dins de l'Estat espanyol.

PROJECTE A LLARG TERMINI

El projecte global comprèn la posada en marxa de tres centrals  d'energies (dues ja en funcionament) integrades en l'entorn urbà que, mitjançant una xarxa de canonades, subministren energia tèrmica a clients residencials, industrials i del sector terciari (hospitals, oficines, centres esportius, col·legis) en una àrea de 15.000.000 m2: la central de la Zona Franca (inaugurada el dia 5 de febrer), la central de la Marina i la central del port de Barcelona (en fase de disseny). 

Amb el principal compromís de la preservació del medi ambient, la xarxa suposa una reducció de les emissions de CO2, així com una millora de l'eficiència energètica en comparació amb les solucions individuals de producció.

INSTAL·LACIONS

INSTAL·LACIONSTres centrals de producció s'han dissenyat per adaptar-se al ritme de creixement immobiliari, les dues primeres construïdes (Zona Franca i la Marina) estan situades en els extrems de la xarxa.

La de Zona Franca és el cor del sistema i hi té ubicat el centre de control de la xarxa on s'analitzen i es processen en temps real les dades de totes les centrals, subestacions i xarxa de transport. Compta amb una planta de biomassa que permet la generació d'electricitat i calor a partir de restes de poda dels parcs i jardins de Barcelona (residus agrícoles), de residus forestals (estelles) i de cultius energètics. També és on es farà l'emmagatzematge als dipòsits de gel, del fred recuperat de la central del Port.

La central de Marina construïda inicialment per donar servei al barri que li dóna nom i al recinte firal, passarà a ser una central de puntes i/o de reserva quan la xarxa troncal estigui connectada amb la de la Zona Franca.

La central del Port permetrà aprofitar el fred residual (fins a 30 MW) que ara es perd al port transportant-lo a la central de la Zona Franca per al seu ús a la xarxa.

IMPACTE MEDIAMBIENTAL

Les  xarxes de distribució de calor i fred o District Heating and Cooling amb què s'està dotant Barcelona, cobreixen les necessitats de climatització dels residents amb menys impacte ambiental, menys consum d'energia elèctrica i ofereixen nous serveis energètics per millorar la qualitat de l'oferta. 

Notícies relacionades

Els projectes d'implantació de xarxes de calor i fred aporten avantatges respecte als sistemes individuals sobretot en el terreny de l'eficiència energètica, l'impacte ambiental, i l'estalvi.