INICIATIVA PER POTENCIAR LES VOCACIONS CIENTÍFIQUES DELS JOVES
Genis desmuntables
El principal torneig escolar de robòtica reuneix 40 escoles a Barcelona

Nervis 8 Nois participants en la First Lego League, ahir. /
L'ambient bull a l'auditori del CaixaForum. Són les semifinals de la First Lego League. O sigui, tot o res en aquest torneig de robòtica per a escolars. Familiars i companys de classe animen els seus participants amb crits, aplaudiments i fins i tot pancartes. Així que la tensió ho inunda tot quan el presentador acaba un breu compte enrere i crida: «¡First Lego League!».
I llavors, sobre un tauler, un xaval deixa anar un robot que ha de superar unes proves inspirades en la medicina. El dispositiu, fabricat pels joves, té dos minuts i mig per... moure una xeringa, obrir una artèria obstruïda, unir un os trencat i col·locar-hi una pròtesi, i diverses proves més. Cada prova superada desencadena una explosió d'alegria. Cada error, una remor de contrarietat en un esdeveniment en què a nivell mundial hi participen 160.000 joves.
La de Barcelona és l'edició a Espanya amb més èxit i aquest any ha hagut de programar dos dies de competició -ahir i avui- en lloc d'un a causa de la gran quantitat de col·legis que hi participen: 40. Els responsables d'aquesta iniciativa, organitzada per la Fundació Scientia, destaquen que a Espanya en tan sols un any s'ha doblat la xifra de ciutats on se celebra: de 8 s'ha passat a 16.
El repte consisteix a construir amb una limitada quantitat de peces un robot capaç de superar una sèrie de proves. Per als seus petits enginys mecànics, els grups de nois disposen fins i tot d'un pit-lane, una zona on, com si fossin fórmules 1, els posen a punt abans de sortir a competir. Allà, la Lucía, la Cristina, l'Antonella i el Jose, de l'IES Príncep de Girona, comenten la jugada. Han quedat vuitens. Estan convençuts que la potència dels focus ha descontrolat el sensor de llum del seu robot. Però estan satisfets. «No només hem disfrutat amb la robòtica; hem descobert que treballant en equip es treballa més i millor», comenta l'Antonella.
Nanotecnologia
Amb aquests joves, Lego League ha complert la seva missió, ja que potenciar l'esperit d'equip és una de les seves metes. L'altre gran objectiu és incentivar la curiositat i les vocacions científiques dels joves. Perquè no es tracta només de robots, ja que tots els equips han de presentar un projecte científic elaborat per ells. El del Bernat, el Toni i el David, de l'escola de Frederic Mistral de Barcelona, versava sobre la nanotecnologia aplicada a l'osteoporosi. «Plantegem la possibilitat d'injectar nanorobots en el corrent sanguini i conduir-los fins a la zona òssia fracturada perquè allà alliberin una càrrega de calci que ajudi a regenerar l'os», comenta el Bernat d'una tirada. I sense parpellejar.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Aquest dilluns L’onada de calor activa avisos per altes temperatures a tot Espanya i eleva a vermell el llindar de risc per la salut