CIÈNCIA
L'aeroport de Sabadell ofereix vols sense gravetat de baix cost
La nova plataforma amb avionetes està consagrada a estudis científics
Les paràboles que causen la ingravidesa duren vuit segons i es fan diversos cops
«La primera vegada és una emoció única: no sents el cos. Mai abans el teu organisme havia experimentat una cosa semblant». Així descriu la ingravidesa Daniel González, pilot acrobàtic de l'aeroclub de Sabadell. El 31 d'octubre passat, González va regalar aquesta sensació a cinc estudiants: els va pujar amb una avioneta a una altura d'uns mil metres, entre Castellar del Vallès i la Garriga, i llavors va portar a terme unes paràboles d'entre 6 i 8 segons en les quals la gravetat es va reduir fins a una centèsima part de la que s'experimenta a la Terra.
Aquests vols són la culminació d'una competició universitària posada en marxa per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el consorci Barcelona Aeronàutica i de l'Espai (BAIE) i l'aeroclub de Sabadell. «Per primera vegada a Europa, i possiblement al món, oferim a estudiants i investigadors una plataforma per fer experiments en microgravetat amb avionetes esportives», afirma Antoni Pérez-Poch, investigador de la UPC que va concebre la idea. En el passat ja s'havien fet experiments semblants, però els promotors volen ara establir Sabadell com el primer centre que ofereix aquesta oportunitat de manera sistemàtica. Atraure els joves a la investigació i facilitar experiments ràpids i barats són els objectius.
Els guanyadors del primer repte (tres canadencs, un britànic i un francès, tots de la Universitat Internacional de l'Espai) van haver d'abstenir-se de prendre llet, greixos, xocolata i alcohol en les hores prèvies. «És una sensació de gran llibertat», va comentar un d'ells a l'aterrar. Tots menys un van viure la ingravidesa per primera vegada.
TÚNELS DE SIMULACIÓ / La microgravetat s'acostuma a generar avui dia en torres de caiguda lliure en les quals els experiments es precipiten des de més de cent metres d'altura i la ingravidesa dura menys de 10 segons. Als Airbus 300 de l'ESA i els DC-9 de la NASA s'arriba a una mica més, fins a 20 segons, mentre que els vols suborbitals assoleixen els cinc minuts. A l'Estació Internacional és permanent.
Amb aquests sistemes s'ha descobert que en ingravidesa els humans pateixen canvis fisiològics i els bacteris creixen més ràpidament, i també s'han desenvolupat tecnologies que després han pogut ser aplicades en condicions normals de gravetat. Tot i així, accedir a aquestes plataformes és car i suposa molts mesos d'espera.
Pérez-Poch, aficionat a les avionetes, ja havia portat a terme fa tres anys un experiment sobre canvis en el sistema cardiovascular en absència de gravetat. Va ser llavors quan va tenir la idea d'oferir aquesta oportunitat a la comunitat científica. Un vol d'aquest tipus només costa 500 euros (fins a 1.000 vegades menys que en un Airbus). «Al dependre d'un comandament manual, la qualitat de la microgravetat és més baixa i l'espai de l'avioneta és petit, però el cost per quilogram no té punt de comparació», diu. En la primera competició només van participar alumnes de la Universitat Internacional de l'Espai, però la segona s'obrirà aquesta setmana a estudiants de tot el món.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Aquest dilluns L’onada de calor activa avisos per altes temperatures a tot Espanya i eleva a vermell el llindar de risc per la salut