ASTRONOMIA

L'estrella més gran que s'ha vist mai

Localitzat per primer cop un astre que pesa 320 vegades més que el Sol

Lestrella més gran que sha vist mai_MEDIA_1

Lestrella més gran que sha vist mai_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

A 165.000 anys llum de la Terraviul'astre –que se sàpiga fins ara– més gran i lluminós de l'Univers. El seu pes, 320 vegades la massa del Sol, duplica el de qualsevol estrella coneguda fins a l'actualitat, cosa que el converteix «en un monstre», en paraules dels experts. Una veritable raresa, vaja. Ha estat localitzat a la nebulosa Taràntula, a la galàxia coneguda com a Gran Núvol de Magallanes, i els seus descobridors l'han batejat amb el nom de R136a1.

«És improbable que aquest nou rècord sigui superat aviat», va afirmar ahir Paul Crowther, professor d'Astrofísica de la Universitat de Sheffield (Regne Unit) i director de l'equip autor de la troballa. El descobriment ha estat possible gràcies al Very Large Telescope (VLT o Telescopi Molt Gran) de l'Observatori Europeu Austral, a Xile. També s'ha utilitzat informació d'arxiu del Telescopi Espacial Hubble de la NASA.

Però l'R136a1 no és només l'estrella amb més massa que s'ha trobat fins avui. També és la més lluminosa, uns deu milions de vegades més que el Sol. Si substituís el Sol, segons va observar el professor Rafael Hirschi, de la universitat britànica de Keele, «la seva alta massa reduiria la durada de l'any de la Terra a tres setmanes i banyaria la Terra amb una radiació ultraviolada increïblement intensa, que faria impossible la vida al nostre planeta».

«L'existència d'aquests monstres, milions de vegades més lluminosos que el Sol, que perden pes a través de vents molt poderosos, podria proporcionar una resposta a la incògnita de com de massives poden ser les estrelles», van assenyalar ahir fonts de l'observatori austral.

Notícies relacionades

A 40.000 GRAUS / Al costat de l'R136a1, a la mateixa nebulosa Taràntula, els investigadors van localitzar altres estrelles amb temperatures superficials sobre els 40.000 graus: unes set vegades més calentes que el Sol, ­desenes de vegades més grans i diversos milions de vegades més brillants que aquest astre. A més, comparacions amb models indiquen que diverses d'aquestes estrelles van néixer amb masses superiors a 150 masses solars.

Les estrelles molt massives produeixen fluxos poderosos. «A diferència dels humans, aquestes estrelles neixen pesades i perden pes amb l'edat. Al tenir poc més d'un milió d'anys, l'R136a1 té una edat mitjana i ha patit una intensa pèrdua de pes, de manera que s'ha desposseït d'una cinquena part de la seva massa inicial», va afegir Crowther.