A OSCA
Descoberta una nova espècie de tritons al Pirineu
Els amfibis han estat trobats en un llac a 2.100 metres d'altitud

Un exemplar del tritó dels Pirineus, que ha evolucionat de manera diferent a altres individus de la seva espècie. /
Científics de la Universitat de Lleida (UdL) han descobert una població de tritons única en el món en un ivó del Pirineu d'Osca, a 2.100 metres d'altitud. Segons va informar la UdL en un comunicat, els investigadors del Departament de Producció Animal han localitzat un grup del Calotritron asper, anomenat popularment tritó dels Pirineus, que ha evolucionat d'una manera diferent als altres individus de la seva espècie, que està inclosa en la categoria de gairebé amenaçada.
Es tracta d'animals que assoleixen la maduresa sexual sense completar la metamorfosi morfològica, cosa que es denomina neotènia. El professor de la UdL Delfí Sanuy, va explicar que, probablement, és l'única població neotènica del tritó pirinenc que existeix en l'actualitat, ja que la introducció de peixos per a la pesca esportiva els ha fet desaparèixer.
El projecte d'investigació, que s'ha dut a terme amb el patrocini del Programa de Biodiversitat d'Endesa, ha comptat amb la col·laboració de l'Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els científics han analitzat les característiques morfològiques, ecològiques i genètiques d'aquesta població de tritons, que s'estima en uns 400 exemplars.
Així, han comprovat que la seva adaptació a unes condicions de vida extremes els diferencia bastant dels seus congèneres. Sanuy ha argumentat que "tenint en compte que durant l'última glaciació els massissos pirinencs eren massa freds per ser habitats per aquesta espècie, aquest procés únic de neotènia adaptada a la vida lacustre s'ha produït en menys de 8.000 anys".
Sempre aquàtics
Els tritons neotènics descoberts pels experts de Lleida al Pirineu d'Osca són sempre aquàtics, presenten brànquies en diversos graus de desenvolupament, tenen la pell llisa i un aspecte més esvelt que altres Calotritron asper. La seva maduració sexual és ràpida, però viuen menys anys que els seus congèneres (una mitjana de 10 anys, pels 25 que assoleix habitualment el tritó del Pirineu).
Notícies relacionadesEl més sorprenent, segons el professor Delfí Sanuy, és que "hi ha una reducció del flux genètic entre la població de l'ivó i la dels torrents pròxims". Això demostraria que "la neotènia com a mitjà per adaptar-se a un hàbitat molt diferent de l'original hauria produït un cert aïllament respecte a altres poblacions pròximes de tritons".
Els científics volen seguir prospectant tota la zona per continuar comparant aquesta població de tritons del Pirineu amb altres de pròximes i per estudiar-ne el procés evolutiu. La pregunta que queda sense resoldre és com s'han adaptat aquests animals a unes condicions de vida extremes i s'han diferenciat d'altres individus de la seva espècie tant morfològicament com genèticament.
- Salut Com baixar el cortisol: els 10 hàbits bàsics que no pots oblidar
- Alerta sobre el peu diabètic: es produeix una amputació cada 30 segons i com evitar-ho
- OCI NOCTURN ‘Boomers’ vetats a la discoteca
- Ucraïnès tirotejat a Madrid Un viatge de Portnov a Kíiv abans de la seva mort, clau en la investigació de l’assassinat
- La reforma de l’Administració El Govern impulsa l’ús de la IA amb la creació d’una direcció general