Desaparició

Una cambrera desapareguda a Gandia va denunciar per assetjament un altre tripulant de l’oceanogràfic del CSIC

La Guàrdia Civil assumeix el cas i interroga tots els embarcats al ‘García del Cid’

Carmen Fernández va estar de baixa i va ser requerida per tornar al barco al juliol

Una cambrera desapareguda a Gandia va denunciar per assetjament un altre tripulant de l’oceanogràfic del CSIC
3
Es llegeix en minuts

El vaixell oceanogràfic García del Cid, adscrit a la flota del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), va atracar al port de València passades les sis del matí d’ahir procedent d’una zona situada a unes 25 milles de la costa de Gandia. Amb una persona menys a bord de la dotació amb què va sortir del port fa poc més d’una setmana i que es manté desapareguda des de diumenge al matí. Es tracta de María del Carmen Fernández Vázquez, natural de Cangas (tot i que resident a Bueu), de 43 anys, casada i amb tres fills. Tripulant del barco com a cambrera, una ocupació que exercia des de l’any 2018 per a les successives campanyes d’investigació encomanades a l’embarcació.

Amb un període prolongat de baixa mèdica entre mitjanes, segons han pogut saber FARO DE VIGO, de Grupo Prensa Ibérica, i després d’haver denunciat per assetjament un dels tripulants. Aquest diari ha mirat d’obtenir explicacions del CSIC, reiteradament i des de dilluns a la tarda, sense que aquesta institució dependent del Ministeri de Ciència hagi explicat per què la dona compartia vaixell amb la persona a qui havia demandat per fustigació, i sense que s’hagi pronunciat públicament sobre aquesta desaparició a la seva pàgina web corporativa ni a les xarxes socials.

Els treballs de recerca del cos prosseguien aquest dimarts, ja sense mitjans aeris i sense la participació de l’oceanogràfic, i sense esperances –apunten fonts de la investigació– de trobar la dona amb vida. A la flota pesquera que opera en aquesta àrea, principalment d’arrossegament de fondària, se li ha demanat col·laboració per mirar de localitzar el cadàver. La Guàrdia Civil de València ha assumit els treballs d’investigació per aquest cas, raó per la qual ahir va prendre declaració a les persones amb qui Carmen compartia els reduïts espais comuns.

No s’ha descartat cap hipòtesi i des de l’institut armat han cridat a la prudència per no aventurar les causes per les quals aquesta tripulant ja no era al seu camarot a les vuit del matí de diumenge passat. Fonts pròximes a les indagacions havien indicat que es localitzés una nota de comiat al seu camarot, punt rebutjat per l’entorn de la família. Sí que es va trobar una llibreta que utilitzava aquesta treballadora del vaixell del CSIC a tall de diari personal.

Mentre la investigació està en curs –s’han desplaçat a València el marit i un germà de la tripulant–, no ha aclarit si existeix relació entre la desaparició i la denúncia prèvia que havia interposat la dona de Cangas contra el seu company d’embarcació. Tampoc la identitat i el càrrec que aquest home exercia al García del Cid.

Entre les preguntes traslladades per FARO a l’organisme que presideix Eloísa del Pino, i que tampoc no va ser contestada, hi ha la d’una eventual petició de Carmen Fernández de no compartir vaixell amb el demandat. El García del Cid, de poc més de 37 metres d’eslora i estrenat el 1979, va iniciar el 4 de setembre una nova campanya dins d’un projecte europeu coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona. Va ser l’última per a Carmen Fernández, que va ser requerida el juliol per reincorporar-se a la tripulació.

Protocol

Notícies relacionades

El CSIC disposa d’un protocol contra l’assetjament, com a figura a la seva web. L’any passat, el ministeri que comanda en funcions Diana Morant va anunciar l’obertura d’una investigació per denúncies d’assetjament que s’haurien produït en un centre del CSIC. La política del ministeri és de «tolerància zero davant l’assetjament», van assenyalar llavors a Efe fonts ministerials.

El març passat, d’altra banda, el Jutjat Social número 1 de Vigo va declarar improcedent el cessament d’un contramestre que ostentava aquest lloc al vaixell d’investigació marina Vizconde de Eza i a qui se li va extingir el contracte de feina després de ser gravat al camarot d’una científica –amb la qual havia mantingut una relació sentimental en una anterior campanya– furgant als seus sostenidors.