Investigació

Pamela, la jove que hauria estafat 500.000 euros amb entrades falses de Daddy Yankee i Karol G, s’amaga a Espanya

La policia la va detenir a Madrid cinc vegades per robar peces de roba i un mòbil entre novembre i gener. Ara el seu país, el Perú, acaba de dictar una ordre de recerca contra ella

Pamela, la jove que hauria estafat 500.000 euros amb entrades falses de Daddy Yankee i Karol G, s’amaga a Espanya
7
Es llegeix en minuts
Tamara Morillo
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

«Lamentablement no podran recuperar els seus diners perquè ja me’ls he gastat [...]. M’agraden molt les sabates, vestir bé, comprar-me roba cara, sortir a dinar a llocs cars, beure bé. Soc... d’aquestes persones».

Es diu Pamela Cabanillas, la coneixen com a ‘Mommy Yankee’, està a punt de complir 19 anys i des del 13 de febrer és una de les persones més buscades del Perú, on un jutjat ha ordenat el seu ingrés a presó provisional per estafar, presumptament, entre 300.000 i 500.000 euros a centenars de persones a qui hauria venut entrades falses. No va arribar a trepitjar la presó. A l’octubre es va escapar i, segons ha pogut saber Cas Obert, portal de successos i investigació de Prensa Ibérica, el seu rastre condueix fins a Espanya.

Al Perú l’acusen de vendre entrades falses també per a concerts de Bad Bunny i per als partits de la selecció peruana de futbol a les eliminatòries del Mundial de Qatar

Nascuda a Lima, al seu país se l’acusa de ser la líder d’una organització criminal, «la banda del QR» o els «QR de l’estafa», dedicada a la venda d’entrades falses per a concerts d’artistes internacionals que mouen masses. L’esdeveniment que ho va destapar tot va ser el final de gira del reguetoner Daddy Yankee a Lima a l’octubre. El seu gran cop. Tot i que, segons els investigadors, Pamela ja ho havia fet abans.

Partits de futbol i Coldplay

Partits de futbol i ColdplayLes autoritats del seu país asseguren que es movia com un peix a l’aigua als camps de futbol. Al març, presumptament, va vendre entrades falsificades per als partits de la selecció peruana a les eliminatòries del Mundial de Qatar. Segons les indagacions, Coldplay, Bad Bunny i Karol G també li van servir per fer caixa. Tot i que el concert amb el qual va guanyar més diners, segons els investigadors, és amb el del 18 d’octubre de Daddy Yankee.

Un dia abans, conscient que tot sortiria a la llum quan milers de compradors comprovessin que no podien entrar al concert amb les entrades que ella els havia venut, va fugir del seu país. Com que sabia que estava sent investigada, des de la «clandestinitat», Pamela va parlar amb un programa de televisió peruà, Panorama. Va explicar com i quan havia estafat les seves víctimes. Va afirmar que se sentia penedida, però va afegir que no tornaria res: «No, no tornaré ni un sol perquè no tinc aquests diners». Durant mesos ha publicat missatges a les seves xarxes socials comentant i fins i tot «burlant-se» –segons denuncien les víctimes– de les acusacions que hi ha contra ella.

Des del seu amagatall, Pamela es defensa a les xarxes socials i presumeix que continua lliure. Fa un mes va publicar una foto en una estació de trens de Madrid i va escriure: «Disfrutant de la vida»

Pamela no va ser l’única que va posar terra pel mig després que es destapés el suposat frau. Dos membres més de «la banda del QR» també van fugir. Els dos van volar a Colòmbia, però van ser detinguts a l’aeroport. Pel que fa a Pamela, les últimes dades que es tenen d’ella han permès ubicar-la al nostre país. La Interpol la busca des que el Jutjat Penal número 9 del Tribunal Superior de Justícia de Lima va emetre una ordre, fa uns dies, de recerca i ingrés a presó contra ella.

A Lefties i a Primark

Va arribar a Espanya i, segons ha esbrinat Cas Obert, a Pamela li consten cinc detencions a Madrid entre novembre i gener per diferents delictes: estafa, robatori amb violència, furts i altres delictes contra el patrimoni. Aleshores l’alerta de la Interpol encara no estava activa, per la qual cosa la Policia Nacional, que està col·laborant amb els seus homòlegs peruans, no sabia que en realitat estava arrestant una fugitiva.

La primera detenció de Pamela es va produir a mitjans de novembre. La jove va entrar en una botiga de roba de Lefties a Madrid i, al sortir, els detectors antirobatori van xiular. El guàrdia de seguretat va alertar la policia al comprovar que la jove portava a la motxilla peces per valor de 95 euros. Uns dies després, la peruana va ser arrestada al Centre Comercial Islazul per robar a Primark, suposadament, uns 50 euros en roba.

Agressió amb una ampolla

Entre els seus antecedents també consta una detenció per un delicte de lesions a un home a Carabanchel, a prop de l’estació de metro de Porto. D’acord amb les fonts consultades per aquest mitjà, Pamela va agredir un desconegut pegant-li amb una ampolla de vidre a la cara i provocant-li talls al llavi.

També va ser arrestada per un altre incident violent a la mateixa zona a mitjans de gener per assaltar i robar de manera violenta a un home un mòbil Samsung. La víctima va explicar llavors a la policia que «quatre persones d’origen llatinoamericà, tres homes i una dona», l’havien tirat a terra a l’avinguda Oporto i li havien tret el mòbil. L’home va afegir que els tres lladres havien sortit fugint, però que a ella van aconseguir retenir-la al lloc del succés fins que va arribar la policia. Es tractava de Pamela.

Estafa a un taxista

L’últim rastre de la dona al nostre país és de fa un mes. El 24 de gener, la dona va ser detinguda per estafar un taxista per haver pujat al cotxe «sabent que no tenia diners per pagar el viatge». Les autoritats peruanes van fer una roda de premsa la setmana passada per alertar que Pamela podria ser a Espanya.

Clonaven el codi QR

Segons les indagacions, Pamela (o el seu entramat) compraven una o dues entrades reals. Les clonaven a través del seu codi QR (codi de barres). És a dir, un sol tiquet original es reimprimia i convertia en centenars i milers d’entrades. Després «les venia a través de les xarxes socials». Aprofitava canals de revenda i «assegurava que el seu pare treballava a l’Associació Peruana d’Autors i Compositors (APDAYC). D’aquesta manera justificava el baix preu que oferia».

La Fiscalia va concloure que la dona «es reunia amb les víctimes, mostrava el seu document d’identitat i els portava fins al seu presumpte domicili per guanyar-se la seva confiança. Després de la transacció, bloquejava les víctimes per evitar reclams». No hi havia entrada, no hi havia diners i Pamela ja no hi era.

La investigació de la Fiscalia Especialitzada en Ciberdelinqüència de Lima va descobrir que Pamela Cabanillas «hauria estafat de manera sistemàtica entre març i octubre del 2022». Calculen que podria haver obtingut entre un i dos milions de sols (300 o 500 mil euros) amb la venda fraudulenta d’entrades. Segons la policia peruana, l’esdeveniment que més diners li va reportar va ser el de Daddy Yankee. Va ser el que li va donar el seu nom de guerra: ‘Mommy Yankee’.

Pamela està acusada d’estafa, suplantació d’identitat i falsificació de documents, que al Perú tenen una pena privativa de la llibertat màxima de 8, 4 i 5 anys, respectivament. A aquestos caldrà afegir els delictes que presumptament ha comès a Espanya.

«T’ho diu la teva Mommy Yankee»

Lluny d’amagar-se, la presumpta estafadora ha anat publicant els seus moviments a les xarxes socials. El 26 de gener, Pamela va penjar a internet una foto en la que se la veia al costat d’un tren de rodalies de Madrid i va afegir: «Disfrutant de la vida», acompanyat d’emojis de diners, euros i un cor.

Notícies relacionades

En realitat, durant la seva fuga ha alimentat les seves xarxes socials amb vídeos, fotos i històries. Fins fa uns dies, quan va esborrar gairebé totes les seves publicacions. Anteriorment havia publicat una carta a Instagram admetent part de les acusacions contra ella: «Accepto el meu error i sé que he de pagar les conseqüències dels meus actes, que em correspon, però estic sent amenaçada per persones a qui no conec. En tots els canals surto com a capitost d’organització criminal, però ho nego rotundament».

La jove va afegir: «Jo no he estafat dos milions de sols, com es pretén atribuir-me». Pamela assegura que ella només va vendre les entrades a «revenedors» que sí que van obtenir aquesta quantitat. Va assegurar als seus seguidors que s’entregaria a la justícia europea. No ho va fer. Poc després va pujar un vídeo a TikTok en el qual recomanava anar a un concert d’un grup de música peruà que actuava a Milà i deia amb sorna: «Aquesta vegada no sereu estafats i, si encara estic lliure, ens veurem allà. T’ho diu la teva Mommy Yankee».