Violència masclista

La dona assassinada a Tenerife no va declarar contra el seu presumpte assassí a finals d’any

La víctima del crim masclista d’Adeje tenia previst anar-se’n a Madrid amb la seva germana

6
Es llegeix en minuts

‘Hayat’ significa ‘vida’ en àrab. La seva exparella, de 44 anys i d’origen marroquí, va decidir que aquesta dona treballadora i amb ànsies de superació no podia continuar amb una existència digna a la terra que la va acollir i que amb el seu esforç pogués tirar endavant els seus quatre fills. La Hayat va ser assassinada la nit d’aquest diumenge, 8 de gener, en una vivenda del sud de Tenerife. El 29 de desembre, va presentar una denúncia contra l’esmentat individu, però el dia 30, en la seva compareixença davant el Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 d’Arona, la Hayat es va acollir al seu dret a no prestar declaració contra qui havia estat el seu marit.

La persona apunyalada de manera mortal va assegurar davant la jutge que no interessava l’adopció de cap mesura contra l’avui acusat de la seva mort i va renunciar a qualsevol acció penal o civil que pogués correspondre-li, segons l’Oficina d’Informació del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC). La causa va quedar arxivada. I en la mateixa línia es va expressar el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska.

Tanmateix, un funcionari policial va registrar el seu cas com de risc mitjà d’especial rellevància en el Sistema de Violència de Gènere (VioGèn), per la qual cosa la víctima havia de rebre un seguiment periòdic per telèfon per saber en quines circumstàncies es trobava.

A Armeñime, Adeje

Els fets van ocórrer entorn de les 11.07 hores en un pis situat al carrer José Espronceda, al barri d’Armeñime, al municipi d’Adejae. La dona, també d’origen marroquí, tenia dos fills, de 16 i 15 anys, d’una relació sentimental anterior, així com un altre nen i una nena, d’al voltant de 6 anys, amb el presumpte autor del seu homicidi dolós.

L’implicat presumptament va utilitzar un ganivet de grans dimensions, d’uns 40 centímetres de llarg i 30 de fulla, segons alguns testimonis, per matar la Hayat. Una de les lesions l’hi va produir a un costat i presumptament, a expenses de l’informe preliminar de l’autòpsia, va ser mortal de necessitat.

El fill gran de l’afectada, de 16 anys, va patir talls de caràcter lleu a les mans al mirar d’impedir l’agressió a la seva mare. Suposadament, l’altre adolescent també es trobava despert, mentre que els dos nens petits dormien en aquell moment. La dona va aconseguir baixar des de la segona planta en la qual residia fins al carrer i va començar a demanar ajuda als veïns, amb crits com «¡ambulància!» o «¡policia!».

Un veí aconsegueix interceptar-lo

Un dels residents a la zona va observar que el presumpte autor va sortir també de l’edifici i es va posar a córrer per escapar. Aquest testimoni va aconseguir interceptar-lo. Després, un altre veí també el va ajudar en la retenció. Tots dos el van reduir al terra durant uns 20 minuts, fins que va arribar la patrulla de la Policia Local d’Adeje que estava de servei en el moment dels fets. Els agents municipals van detenir l’individu magribí i el van pujar al vehicle oficial.

Quan es trobava atrapat a terra, l’ara acusat va dir a un dels veïns que li estaven fent mal i que si li podien abastar les ulleres, que li havien caigut.

Després, un dels veïns intervinents va sol·licitar l’activació d’una ambulància medicalitzada, ja que les lesions semblaven molt greus a simple vista. Altres residents a la zona, d’origen cubà, van tirar un coixí als qui l’assistien perquè reposés el cap. I els que es trobaven al costat d’ella van mirar de tapar-li les ferides.

Es volia mudar a Madrid

La dona va caure primer a la vorera d’un portal pròxim. El personal sanitari del Servei d’Urgències Canari (SUC) va mirar de realitzar-li maniobres de reanimació, però aquestes no van donar resultat i el metge només va poder certificar la mort de la Hayat. Aquest dilluns al matí, encara eren visibles algunes taques de sang a la vorera.

La Hayat feia diversos anys que estava establerta a Adeje. Abans que a Armeñime va residir en altres llocs, com Tijoco, per exemple. Segons una dona que va ser companya seva en la mateixa empresa, la víctima treballava en un hotel de Playa Paraíso, també a Adeje. En aquest establiment va formar part del servei de neteja d’habitacions. Però, en el seu afany de superació, va estudiar idiomes i en aquests moments estava destinada a la recepció del negoci des de feia un any aproximadament.

Fa pocs dies li havia dit a aquesta excompanya de feina que la seva intenció era anar-se’n, després de les festes, amb la seva germana, que viu a Madrid. Segons les fonts consultades, la Hayat no tenia familiars a Tenerife.

Aquesta excompanya de feina defineix la víctima com «un amor, una bella persona». Vestia com una dona occidental i li agradava cuidar el seu aspecte, tant a l’hora de vestir com de cuidar el seus cabells. Tanmateix, a la seva feina no solia parlar «de les seves coses».

Per a aquesta font, el presumpte autor de l’homicidi era «poc treballador» i «molt gelós». Un altre veí va assegurar que suposadament feia anys que estaven separats, però que l’avui detingut solia freqüentar la vivenda on residien la Hayat i els seus fills.

Un altre veí, el Ramón, estava dormint amb la seva dona i va sentir al carrer «uns crits aterridors». Va definir el presumpte autor com un individu de complexió prima. Aquest testimoni va assenyalar que fa diversos dies també van sentir crits i baralles al pis on vivia la Hayat i els seus fills, suposadament per serioses diferències amb l’ara acusat.

Assistència de l’Ajuntament d’Adeje

Des de la matinada d’aquest dilluns, recursos de l’Ajuntament d’Adeje van traslladar els quatre menors a un recurs d’acollida de la Conselleria de Drets Socials del Govern de les Canàries. L’alcalde d’Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga, va explicar a aquestes altres quatre víctimes que «ningú els pot resoldre» l’experiència «d’haver viscut una situació tan traumàtica i tan dolorosa com aquesta».

El regidor va assegurar als mitjans de comunicació que a l’administració municipal i a la Policia Local no tenien constància que la dona fos víctima de violència de gènere, ja que la denúncia i el procediment posterior d’integració al sistema VioGèn es va tramitar a través de la Guàrdia Civil.

Rodríguez Fraga sí que va manifestar que la Hayat era usuària dels Serveis Socials del consistori en l’àmbit de l’emergència social, és a dir, per rebre ajuda per a ella i els seus quatre fills.

Notícies relacionades

L’alcalde d’Adeje va participar, amb altres regidors i personal de la corporació, en el minut de silenci celebrat a les 12.00 hores d’aquest dilluns davant l’ajuntament per «expressar la repulsa a qualsevol tipus de violència, especialment a aquesta, que aquesta setmana l’estem vivint d’una manera dramàtica arreu del país». Segons l’opinió de Rodríguez Fraga, després dels quatre casos de morts per violència masclista en un cap de setmana, «alguna cosa no està funcionant i alguna cosa caldrà començar a revisar».

Per al regidor, a Adeje hi ha «una societat complexa, evidentment, multicultural». Alhora, va expressar «el dolor» que tenen els veïns d’Adeje per aquest tipus de situacions i, especialment, els que viuen a Armeñime.