País Basc

Crim d’Abanto: «La meva germana i la meva neboda vivien amb por»

Una de les germanes de la víctima ha explicat que ella «necessitava més vida i que vivia pendent del seu marit»

Crim d’Abanto: «La meva germana i la meva neboda vivien amb por»
2
Es llegeix en minuts

El judici pel doble crim d’Abanto-Zierbena, a Biscaias’ha reprès amb la declaració de la família de les dues dones assassinades el 2020. El germà ha dit que la seva germana era una dona sotmesa. «Era una persona estricta amb ella», ha comentat referint-se al seu excunyat. Al llarg del matí declararan familiars de les dues víctimes que han demanat no veure el presumpte autor dels fets que ha sigut col·locat darrere d’un biombo.

Mare i àvia de les víctimes

La mare i àvia de les dues dones assassinades, de 90 anys, ha dit que la nit del 10 de març, quan es van produir els fets, ella va trucar a la seva filla com cada nit. «Parlàvem cada nit i aquella no em va agafar el telèfon. Em vaig preocupar i me’n vaig anar al llit», ha dit. La testimoni ha dit que al matí següent va tornar a trucar a la seva filla i li va agafar el telèfon el seu gendre: «Li vaig preguntar per la Miren i em va dir que estava adormida. Em va semblar estrany», ha relatat.

Una de les germanes ha comentat que la seva germana i la seva neboda tenien por. «La meva germana era una dona reservada, però els últims anys em va explicar que la situació era insostenible. Ella necessitava més vida i estava pendent del seu marit». I ha afegit: «Mai em va dir que es volia divorciar, però sí que em va confessar que no podia més».

¿Què fan aquestes maces allà?

La germana ha relatat davant el jurat popular com un dia abans de l’assassinat de la seva germana i neboda va acudir a la casa familiar per portar-li sorra per als gats i va entrar per la cuina i va veure sota la televisió dues maces enormes. «Li vaig preguntar a la meva germana: ¿Això què fa allà? i ella em va contestar: «No sé, són coses del Faustino», ha recordat. Una altra de les germanes ha dit que els va oferir la seva casa setmanes abans dels assassinats perquè «sospitava» que les coses «no anaven bé» i que sentia que una cosa dolenta podia passar. «Veia la meva germana cansada. Ja no era ella des de feia temps. Si jo arribo a saber que això podia passar, l’hauria matat jo», ha confessat.

Notícies relacionades

A preguntes del fiscal ha explicat que en la seva família tendeixen a callar i no explicar coses. «Som molt reservats i la meva germana no explicava les coses, però se la notava malament», ha explicat. Ha relatat que en menjars familiars havia presenciat comportaments violents i que el seu excunyat feia acudits masclistes i homòfobs de mal gust que generaven malestar en les cites familiars. La germana ha dit que la seva germana portava el pes de la casa i que s’encarregava de portar cada dia la seva neboda a la universitat. «La meva germana va aguantar per la meva neboda, però era una dona que va patir psicològicament».

El germà de les dues víctimes ha dit que la seva germana no era feliç, però que mai li va explicar que tingués una mala relació amb el seu marit. Tanmateix, ha relatat que sí que va presenciar diverses escenes en les quals el seu excunyat mostrava una actitud autoritària amb totes dues. «Deia molt: això és així perquè ho dic jo».