Cop al tràfic de marihuana

Vídeo | Així van desmantellar els Mossos un ‘grow shop’ de Girona

El balanç de l’operació és de 28 persones detingudes i set plantacions de marihuana confiscades

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos han desmantellat a Girona una organització criminal que traficava a escala internacional amb marihuana i han detingut un total de 28 persones de diferents nacionalitats. Del total d’arrestats, 20 han ingressat a la presó. A més, s’ha denunciat tres persones i es manté la investigació oberta, cosa que podria motivar la detenció d’altres individus vinculats als fets. El centre d’operacions era un ‘grow shop’ a Girona, un establiment amb productes per al cultiu de marihuana.

La investigació, tutelada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols, es va iniciar el maig del 2021, quan agents dels Mossos van detectar un entramat criminal establert, principalment, a Catalunya, i dedicat a la producció i distribució internacional de substàncies estupefaents, majoritàriament marihuana. L’operació s’ha desenvolupat en dues fases, la primera es va portar a terme l’11 de maig i la segona, el 28 de juny.

L’organització, ara desmantellada, s’organitzava en forma de xarxa criminal, conformant múltiples cèl·lules delictives especialitzades en la producció, transport i posterior distribució d’importants partides de droga. Aquestes cèl·lules es coordinaven mitjançant l’acció dels líders de l’organització, que regentaven un establiment del tipus ‘grow shop’ a Girona.

Compravenda

A més, la seu comercial de l’establiment oferia als investigats un entorn segur i controlat per portar a terme totes les reunions i negociacions necessàries per materialitzar la seva activitat delinqüencial sense aixecar sospites, i va arribar a ser, també, utilitzada com a punt de compravenda de les partides de marihuana produïdes al nostre territori.

Els avenços en la investigació van permetre la localització de diferents immobles utilitzats pels membres de les referides cèl·lules criminals, que eren utilitzats per al cultiu o emmagatzematge de substàncies estupefaents.

Acreditada l’activitat i els rols dels investigats, es va planificar el dispositiu d’explotació, dividit en dues fases. La primera va tenir lloc el dia 11 de maig amb la realització d’un total de 12 entrades i registres a la demarcació de Girona, concretament a les poblacions de Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Salt, Girona i Santa Cristina d’Aro. En aquesta fase es van detenir 19 persones, de les quals 16 van ingressar a la presó.

Segona fase

Posteriorment, el 28 de juny, es va portar a terme la segona fase de l’explotació, amb la pràctica de vuit entrades i indagacions a les localitats de Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Sils, Vidreres, Fogars de la Selva, Caldes de Malavella i Lloret de Mar, i la detenció de nou persones més. El Jutjat instructor va acordar la presó preventiva per a quatre dels detinguts.

En total, els dos dispositius van permetre la intervenció d’uns 330.000 euros, així com múltiples indicis relacionats amb el blanqueig de capitals i les activitats de cultiu i tràfic de substàncies estupefaents.

Set plantacions

També es van desmantellar set plantacions de marihuana, es van intervenir 3.667 plantes, uns 50 quilograms de cabdells ja preparats i envasats al buit per a la seva distribució majorista i 570 grams d’haixix.

El valor estimatiu de la droga intervinguda ascendiria a 312.000 euros al mercat il·lícit.

Notícies relacionades

A nivell patrimonial, l’autoritat judicial va ordenar el bloqueig de diversos comptes bancaris i altres actius en territori nacional i europeu, així com béns mobles i immobles. També se’ls van intervenir vehicles d’alta gamma, embarcacions i motos d’aigua, i es va acordar també el bloqueig registral.

De la mateixa manera, es van obtenir prou indicis per acreditar que el ‘grow shop’ era utilitzat per part dels líders de l’organització per a la comissió de delictes contra la salut pública, cosa que va suposar el tancament d’aquest negoci de manera cautelar i el cessament de l’activitat de diverses societats constituïdes a fi de blanquejar els capitals procedents del tràfic de drogues.