450 mossos

Un dispositiu amb més de 450 mossos colpeja la venda de cocaïna al barri de Sant Roc de Badalona

La intervenció policial va permetre detenir 46 persones, de les quals 11 han ingressat a la presó

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una gran operació policial en què van participar 450 mossos ha acabat amb una organització que venia cocaïna en diversos punts de Catalunya, principalment a Badalona. Va tenir lloc dilluns 11 de juliol i va ser un dispositiu simultani a Badalona, Sant Adrià de Besòs, Barcelona, el Vendrell i Calafell. Amb aquesta operació es va desmantellar una organització criminal especialitzada en la venda de cocaïna que actuava principalment al barri de Sant Roc de Badalona.

Els investigadors van realitzar 27 entrades i registres en domicilis i despatxos professionals i van detenir 46 membres de l’organització criminal (14 dones i 29 homes). Als detinguts se’ls relaciona amb delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la modalitat de substàncies que causen un greu risc per la salut i amb el blanqueig de capitals.

Tràfic de drogues

La Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona va iniciar aquesta llarga i minuciosa investigació a finals del 2020, que va permetre acreditar la implicació de tots els investigats en els fets delictius. Els agents van recopilar indicis que mostraven que era una organització criminal jerarquitzada i estructurada, amb una clara distribució de les funcions dels membres del grup i que es dedicava a la venda de droga, principalment cocaïna. De fet, aquesta venda es realitzava principalment des d’un pis del carrer Còrdova del barri de Sant Roc.

15.000 euros de guanys al dia

Fruit de les indagacions policials, els investigadors van constatar que aquest punt de venda era actiu les 24 hores i que obtenia aproximadament uns 15.000 euros diaris de guanys per la venda de droga. D’aquesta manera, els investigadors van saber que l’organització estava formada per dos grups independents que s’havien aliat amb l’objectiu d’obtenir beneficis importants de la venda de la droga, una branca arrelada al barri des de fa molts anys que proporcionava la infraestructura i diversos vigilants i venedors; i una altra branca de persones que eren els encarregats de proporcionar la droga que era venuda al barri.

Els investigats tenien antecedents delictius. D’aquesta anàlisi es va concloure que l’organització havia fet grans operacions per comprar immobles, vehicles, material informàtic, etc. Compres que no podien justificar-se en cap cas.

El modus operandi detectat consistia a fer ús de diners en efectiu, provinent presumptament del tràfic de drogues. Feien pagaments en metàl·lic o ingressos en efectiu en targetes moneder per comprar el necessari. Per passar desapercebuts utilitzaven societats pantalla o persones interposades per amagar qui hi havia al darrere. De fet, en cap de les grans compres que feien sol·licitaven préstecs bancaris per finançar-les i es pagaven en efectiu, assumint despeses superiors als 500.000 euros.

Notícies relacionades

Els investigadors van detectar fins a quatre grans operacions d’immobles i cotxes amb què van blanquejar aproximadament 757.800 euros.

Davant aquests fets, el 11 de juliol la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona, va liderar un dispositiu simultani en què van participar més de 450 efectius.